Política

El Congrés tomba la maniobra de Sánchez per salvar el pressupost

La majoria del PP i Cs a la mesa de la cambra baixa s’imposa al PSOE i Podem en una dura topada

Pastor avisa els socialistes que no accepta “amenaces”

Forta topada al Congrés. La mesa de la cambra baixa ha deixat el govern de Pedro Sánchez en una situació delicada perquè en cap cas podrà presentar el pressupost de l’Estat per al 2019 abans d’acabar l’any, tal com s’havia compromès a fer. L’executiu socialista s’haurà de resignar a intentar salvar el vet del PP al sostre de despesa –que té aturada la confecció dels comptes– a través d’una proposició de llei que tindrà un tràmit més lent, perquè va per la via ordinària.

La majoria del PP i Cs va tombar ahir l’argúcia dels socialistes de colar una esmena a una norma del poder judicial vinculada a la violència de gènere i, davant d’això, deixa el PSOE sense cap més sortida que la de demanar l’empara al TC. És tracta, però, d’un camí llarg que no resol la urgència actual de Sánchez per intentar allargar la legislatura fins al 2020 a través de l’aprovació d’un nou pressupost.

És dona la circumstància, però, que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, esgrimia una resolució d’aquest òrgan judicial –dictada arran d’un recurs dels socialistes contra el govern de José María Aznar–, que conclou que les esmenes han d’estar vinculades a la llei que es pretén modificar, per avisar que la decisió de la mesa es va prendre des de la “legalitat” i amb els antecedents del TC a la mà.

La mesa de la cambra baixa va decidir, doncs, tombar la decisió adoptada per la mesa de la comissió de Justícia, que la setmana passada havia donat llum verd a l’acceptació de la polèmica esmena per eliminar la prerrogativa que té ara el PP per vetar el sostre de despesa de Sánchez. “No hem tingut en compte criteris polítics, sinó de legalitat”, subratllava Pastor per espolsar-se les crítiques del PSOE i Podem, els quals l’acusaven d’actuar de manera arbitrària i seguint els interessos de la seva formació, el PP.

Pastor, en tot cas, es mostrava força dolguda amb el PSOE, pel fet que haguessin suggerit que, si no s’acceptava l’esmena, no descartaven presentar la seva reprovació. “Puc rebre amenaces, però no sé el que fan d’altres, en el meu cas no em mouran del compliment de la legalitat i de les meves obligacions com a presidenta de la mesa”, reblava insistint a emfasitzar que la decisió s’havia pres des de la màxima “objectivitat” i atenent el reglament i precedents judicials.

La qüestió, però, és que l’esmena anul·lada ahir és una vella maniobra parlamentària de la qual el PP havia fet ús en diverses ocasions. I, en tot cas, el PSOE s’hi havia oposat amb força contundència, fins que sent ara a La Moncloa van decidir provar-ho per accelerar la presentació d’uns comptes que ara hauran d’esperar ben bé fins a la primavera.

Delgado, cada cop més encerclada

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va tornar-se a situar ahir a l’epicentre de la polèmica arran de la difusió d’una conversa enregistrada el 2009 que constata que tenia una relació força propera amb l’excomissari José Manuel Villarejo. Després que en un primer moment assegurés que no hi havia tingut cap tracte i que més tard matisés que el tracte no havia estat mai professional, des de l’entorn de Villarejo s’ha filtrat l’enregistrament d’un dinar de celebració per la concessió d’una medalla a l’excomissari i en què la llavors fiscal de l’Audiencia Nacional era present. Delgado –que avui serà reprovada al Senat amb la majoria del PP– va anunciar ahir que compareixerà al Congrés per explicar aquesta relació i, en tot cas, avançava que a aquest dinar no hi estava convidada, sinó que hi va anar com a acompanyant de l’exjutge Baltasar Garzón. La ministra es va defensar assenyalant que Villarejo vol desestabilitzar les institucions, tot recordant que primer va atacar el rei emèrit i ara intenta fer mal a l’executiu espanyol a través de la seva persona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.