Política

ÁLEX PASTOR

ALCALDE DE BADALONA

“Són set anys de divisió social i ara cal sentit comú”

“No tinc clar si l’anterior govern tenia cap pla perquè en tres anys no va rendir comptes en cap moment amb l’oposició”

“Si ha començat ja la campanya a Badalona és perquè està preocupat i això és una bona notícia per al PSC”

PREPARAT PER A LES URNES
El socialista Álex Pastor (Badalona, 1979) és alcalde des del juny, quan el govern encapçalat per Dolors Sabater (Guanyem Badalona) va presentar una moció de confiança per aprovar el pressupost. Assegura que està disposat a ser el candidat del seu partit si la militància ho vol.

Superats els 100 dies de govern, l’alcalde de Badalona fa un balanç positiu de la feina desplegada i els projectes desencallats.

Criticava la lentitud de l’anterior govern. Es beneficia ara per la concreció dels projectes?
El que m’estranya és que s’atribueixin coses que en tres anys no han fet. És cert que en tres mesos no ho podem desplegar tot però és evident que en tres anys no s’havia fet res. Moltes de les coses que es concreten ara eren exigències del PSC.
Ara que és alcalde ha canviat la percepció del ritme de funcionament de l’administració?
Com a alcalde no puc excusar-me dient que l’administració és lenta. M’agradaria que fos més ràpida però remarco els més de mil professionals que tenim en aquesta casa que fan possible les accions. Cal estar al seu costat, motivar-los i incentivar-los al màxim possible perquè les coses vagin més ràpides. Quan un govern s’excusa en la gent que fa que la ciutat rutlli demostra que és un mal govern.
És complicat governar Badalona amb només quatre regidors?
Més important que la quantitat de regidors són les accions que fa el govern i estem demostrant que és possible. La voluntat política hi és i els treballadors públics són els que fan que la màquina rodi. Som molt més eficients que l’anterior govern.
Denuncia que s’ha trobat factures impagades i convenis no renovats. Va fallar la tasca de fiscalització que feien des de l’oposició?
Quan hem arribat al govern, el primer que hem trobat són aquestes factures, un miler, i més de vint milions de deute a proveïdors, algunes petites i mitjanes empreses que tenen tot el dret a cobrar. Ens vam posar les mans al cap.
No en sabien res d’aquesta situació abans?
Havíem anat parlant però ens vam trobar amb serveis sense contracte a empreses com la que fa el socorrisme a les platges. El que vam fer és signar el contracte i posar al dia el deute pendent.
Encara no han presentat el pla de govern, tal com els reclama l’oposició. Existeix un pla pactat amb el PP i Cs?
El pla de govern és del PSC i Units per Avançar, les dues forces que governem. El pla, el demostrem dia a dia, el que no tinc clar és si l’anterior govern en tenia, de pla, perquè en tres anys no va rendir comptes en cap moment amb l’oposició.
El suport del PP i Cs va ser un xec en blanc?
El que vam fer va ser presentar una alternativa. Hi havia un govern que no funcionava, que era incapaç de fer acció política i estava per altres qüestions que no eren les locals. L’ocasió va venir d’un pressupost que no es va aprovar i nosaltres en aquell moment vam recomanar que no es fes una moció de confiança però per l’egoisme de l’alcaldessa, que va desobeir els seus socis de govern, ens vam veure obligats a presentar una alternativa. Vam apostar per un govern de canvi.
Que no hauria pogut tirar endavant sense el suport del PP. No va demanar res a canvi?
A mi no em van demanar res però en tot cas els ho hauria de preguntar a ells.
S’han reunit amb el PP i Cs per rendir comptes?
Ens vam comprometre a parlar amb tothom i hem fet una tanda de contactes amb tots els grups. Són set anys de divisió social provocada per una divisió política i ara cal sentit comú per construir ciutat. El nostres objectiu és mirar per Badalona.
Parla de la neutralitat institucional per evitar la fractura social. Què fractura Badalona?
El que més fractura és que l’alcalde no representi tothom. La institució és de tots, votin el que votin. Tots hem d’estimar Badalona i no buscar titulars negatius que divideixin.
La neutralitat institucional és compatible amb tenir policia local que arrenca llaços grocs del carrer?
La neutralitat institucional vol dir que el govern no ha donat cap ordre en aquest sentit i els comandaments policials tampoc ho han fet. Fa uns dies la fiscal general va dir que ni posar ni treure llaços grocs és delicte. Sabem que estèticament no és la millor imatge però no podem fer cap acció sancionadora. És un fet puntual.
El 2015 van donar suport a Dolors Sabater com a alcaldessa. En aquell moment creu que representava tothom?
Vam donar-li un vot de confiança perquè veníem d’un govern que dividia. Vam apostar per un canvi amb dues condicions: la neutralitat institucional i polítiques socials. Hem vist com Dolors Sabater oferia la vara d’alcaldessa davant del TSJC, com un regidor seu esquinçava una interlocutòria judicial i com l’alcaldessa proclamava la República al Parlament. És evident el que ella pensa però no ho podia fer com a alcaldessa.
I no pesen més les polítiques socials dels darrers tres anys?
Han estat nul·les. No s’havia cedit ni un sol habitatge d’emergència en tres anys, nosaltres des del juny fins ara ja en tenim nou. Tampoc van ser capaços de tirar endavant cap escola bressol. Això preocupa més els veïns que les qüestions identitàries.
L’inquieta que García Albiol estigui ja centrat en la campanya electoral a Badalona?
Si ha començat ja la campanya és perquè està preocupat i això és una bona notícia per al PSC. Vol dir que estem fent una bona gestió i ell té el dret de fer el que cregui oportú pel seu partit.
S’espera una oposició més dura a partir d’ara?
Espero que hi hagi sentit comú i les qüestions de ciutat vagin tirant endavant.
El preocupa que les municipals s’interpretin en clau nacional?
Darrerament en política una setmana sembla un any, passen moltes coses. No sé què passarà al maig. Nosaltres aportarem un full de serveis dels mesos que hem estat al capdavant de l’alcaldia amb un projecte molt ambiciós per a aquesta ciutat.
Amb això n’hi haurà prou per revertir la caiguda en picat del PSC a Badalona?
És clar que sí. En aquests anys hem viscut moments convulsos, s’han multiplicat les forces polítiques, la gent cada cop és més crítica i busca noves opcions però tant Pedro Sánchez com nosaltres a Badalona estam demostrant que podem fer les coses bé.
Comparteix l’opinió d’alguns dirigents socialistes que han dit que no els agrada que els dirigents independentistes estiguin en presó preventiva?
Com a alcalde valoro la separació de poders i en aquest cas, pensi el que pensi, acato les decisions judicials. Lamento la incapacitat d’arribar a una solució política.
Pedro Sánchez ofereix per a Catalunya una reforma de l’Estatut, és suficient?
La corda s’ha tensat tant que està a punt de trencar-se. El que diu Pedro Sánchez és que s’ha de dialogar i pactar dins la llei. La Constitució i l’Estatut són les normes del joc. Aquesta és la voluntat dels socialistes.
La situació de debilitat del PSOE a Madrid ajudarà a fer avançar el diàleg a Catalunya?
Crec que el PSOE està treballant per aquest diàleg. El govern del PP era més feble, la seva feblesa era la corrupció. Pedro Sánchez ho té molt clar, està demostrant que pot governar un país amb polítiques de progrés i això mostra una fortalesa d’idees.
Quin serà el seu principal actiu de cara a les municipals?
La feina feta i els projectes que deixarem encarrilats, com ara la segona fase del lateral de l’autopista i el pla perquè deixi de ser una barrera. També es començarà a treballar en el desviament del col·lector de Llevant i amb la descontaminació de parts de les platges pendents. Hem de fer front al deute històric amb les escoles pendents de construir. L’Ajuntament ha d’encapçalar les reivindicacions i anar més enllà del que s’havia fet en els tres anys anteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.