Economia

opinió

Tribunals i jutges independents

Com que a casa nostra les actuacions de la justícia són de la màxima actualitat, m’ha semblat oportú repassar les percepcions que existeixen al voltant de la independència de tribunals i jutges per part de la població i per part de les empreses. Les recull anualment pels 28 països de la UE l’Eurobaròmetre i aquests són els resultats segons el treball de camp fet el gener del 2018 i publicat el maig proppassat.

La percepció de la població del conjunt de la UE-28 respecte a la independència de tribunals i jutges és bona per a més de la meitat de la població (56%), mentre que és dolenta per al 32% (la resta no ho sap o no contesta). A Espanya la considera bona el 39% de la població i la considera dolenta pràcticament la meitat (49%). De fet, Espanya és el sisè país en què es considera pitjor la independència del sistema judicial. Els altres cinc països són Itàlia i quatre països excomunistes. Els tres països europeus on es consideren més independents tribunals i jutges són, per aquest ordre, Dinamarca, Finlàndia i Àustria, tots ells amb percentatges superiors al 80% de la població que consideren la independència judicial bona o molt bona.

Pel que respecta a les empreses, la percepció que aquestes tenen de la independència de tribunals i jutges al conjunt de la UE-28 és bona en el 48% dels casos i dolenta en el 39% (la resta no ho sap o no contesta). A Espanya la percepció bona és només del 41%, però la dolenta s’enfila fins al 56% de les empreses enquestades. Dels 28 països de la UE, Espanya és el 18è que millor considera la independència. Darrere seu hi ha Itàlia i nou països excomunistes. També en el cas de les empreses, les daneses, les fineses i les austríaques són les que millor consideren la independència dels seus tribunals i jutges: més d’un 80% de les enquestades. Una vegada més, com deia Joan Maragall, és del Nord que ens ve la llum. També, perquè és una peça clau de les societats, en l’àmbit de la justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.