Economia

L’estacionalitat dels serveis impulsa l’atur al novembre

La fi dels últims contractes d’estiu deixa sense feina 3.200 persones

Els sindicats es queixen de la lentitud de la represa

L’atur registrat, és a dir, la xifra de persones inscrites a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), va repuntar al novembre i va sumar-hi 3.208 desocupats més, de manera que la xifra total d’aturats oficials es va situar en 394.405 persones. Així ho va confirmar ahir el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, que també va constatar que, en relació amb el mateix mes de l’any passat, la xifra ha retrocedit en un 6,6%, percentatge que equival a 28.057 desocupats menys. Aquesta evolució vol dir que des del 2013 s’han encadenat 65 mesos de descensos interanuals, a despit de revifalles puntuals en mesos concrets. A més, el repunt del novembre és el més baix des del 2015.

Tant l’evolució sectorial, que posa de manifest que va ser el sector dels serveis el que va acaparar l’increment, com la mateixa explicació oficial, a càrrec del secretari general de Treball, Josep Ginesta, indiquen que la pujada del novembre es deu al tancament definitiu dels últims serrells d’ocupació extra de la temporada estival.

Ginesta va especificar que l’atur s’ha centrat en activitats com ara l’allotjament i serveis de menjar, i especialment a les demarcacions de Girona i Tarragona. El secretari general de Treball també va remarcar que l’afiliació a la Seguretat Social es manté i ja hi ha 100.000 persones més inscrites que fa un any, i que un 14% dels contractes del novembre van ser indefinits.

Els sindicats, però, es van mostrar crítics amb l’evolució i, per exemple, UGT va recordar que encara hi ha 135.235 aturats més que a l’inici de la crisi, el 2007; CCOO, per la seva banda, va insistir en la precarietat i la temporalitat dels nous contractes.

Prop d’un 80% dels ocupats catalans són a Barcelona

Barcelona concentra un 79,8% dels ocupats catalans, tot i que demogràficament representa un 73,8% de la població, un percentatge molt semblant a la ràtio d’empreses que hi situen la seu, un 72,9%. Són dades corresponents al 2016, recollides en l’última edició d’un informe de la Diputació de Barcelona sobre l’estructura empresarial de les comarques que integren la demarcació i que ahir va ser presentat per la diputada de Promoció Econòmica i Ocupació, Sònia Recasens.

Així, la facturació de les 89.306 empreses, liderades pels sectors de l’energia i l’aigua i les químiques i farmacèutiques, va ser el 2016 de 287.286 milions d’euros, un 8% més que dos anys abans, període en què el nombre de treballadors ocupats es va incrementar en un 6,9%. Recasens va admetre que caldrà actualitzar i “homogeneïtzar“ les dades, tenint en compte el fenomen del trasllat de seus després de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.