Economia

L’Airef veu “desitjable” que l’Estat assumeixi el dèficit “estructural” de la Seguretat Social

L’autoritat independent sosté que reduiria la “incertesa” sobre la “sostenibilitat” del sistema

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha apuntat que seria “factible” i “desitjable” que l’Estat assumís el dèficit de la Seguretat Social (SS), i el comptabilitzés com a dèficit de l’administració estatal. D’aquesta manera, la previsió de dèficit de l’Estat passaria del 0,8% actual fins al 2,2% per a aquest any, ja que l’Estat assumiria l’1,4% de la Seguretat Social. Això permetria tancar “per complet” el dèficit de la SS, que és “estructural” i se situa entre l’1,3 i l’1,5% del Producte Interior Brut (PIB).

Segons recull l’organisme en un document que ha fet públic aquest dimecres la proposta “permetria reduir la incertesa existent respecte a la sostenibilitat de la SS”. D’aquesta manera, el dèficit de la Seguretat Social es visualitzaria com un problema del conjunt d’administracions públiques, i permetria “centrar els esforços en el repte que planteja a mitjà i llarg termini”. L’Airef preveu que aquest dèficit estructural es “mantingui en el futur”, si no es prenen mesures addicionals sobre el sistema de pensions.

A llarg termini, l’Airef alerta que existeixen “riscs” per a la Seguretat Social com a conseqüència de l’envelliment de la població que implicarà un augment de la despesa en pensions. Per això, l’Airef recomana augmentar l’edat efectiva de jubilació així com utilitzar un període de referència superior als 25 anys per fer el càlcul de la pensió.

Segons l’Airef, l’augment de la despesa en pensions començarà a tenir un “impacte significatiu en les previsions de despesa a mitjans de la pròxima dècada” i en els pròxims 30 anys, la despesa associada a les pensions augmentarà entre 2 i 4 punts del PIB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.