Economia

economia

El sector de l’avellana reclama els ajuts de l’Estat espanyol

Els pagesos de l’avellana de Tarragona van fer una nova tractorada per reclamar a l’Estat que s’implementin ajudes al sector. Convocats per Unió de Pagesos, una trentena de tractors van participar en una protesta durant onze quilòmetres, de Morell fins a la subdelegació del govern espanyol a Tarragona, després d’una de les pitjors campanyes que es recorda. Allà, una delegació de productors es van reunir amb el subdelegat, Joan Sabaté, que es va comprometre a traslladar les reivindicacions al Ministeri d’Agricultura. No obstant això, Sabaté va advertir que la Unió Europea restringeix les ajudes directes.

La passada temporada, amb només el 30% de la producció mitjana habitual, va ser una de les pitjors per al sector de l’avellana per culpa del mal temps i, afegit a la devaluació de la moneda turca –el gran competidor de l’avellana catalana–, va fer caure els preus.

El responsable d’aquesta fruita secs a UP, Rafael Español, va reclamar un pla de xoc perquè l’avellana sigui rendible, com ho és “a França, a Itàlia i a tot arreu”. Aquest pla de xoc que va reclamar consisteix a recuperar una ajuda de 120 euros per hectàrea, una altra d’ajuts mínims de 280 euros per hectàrea durant tres anys, la revisió dels mòduls de l’IRPF i facilitar la incorporació de joves pagesos amb crèdits tous.

Tarragona és un dels principals productors d’avellana de l’Estat, tot i que UP va advertir que només queden 9.000 hectàrees. Moltes vegades, els pagesos han d’abandonar els camps tal com estan, amb la collita per recollir, perquè no els surt a compte recollir-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.