Economia

Un 42% d’aparelladores s’han sentit discriminades

Una enquesta al col·lectiu revela que cal visibilitzar la dona en la construcció

Un 42% de les arquitectes tècniques de la demarcació de Girona han sofert algun tipus de discriminació en l’exercici de la professió pel fet de ser dona. La dada s’extreu de l’enquesta d’igualtat al col·lectiu d’aparelladores que ha elaborat el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona (Caatgi) i que posa de manifest que la gran majoria treballen com a autònomes o a l’administració pública. Entre els exemples de discriminació que les enquestades van exposar hi ha el de determinades preguntes en una entrevista de feina que no es fan a un home, com ara “si es tenen fills” o “si es pensa quedar embarassada”. La falta de credibilitat i d’autoritat s’inclouen també en l’argumentari. L’enquesta, que es va fer entre l’octubre i el novembre de l’any passat a un 35% de les col·legiades a través d’un formulari per internet, també ha servit per radiografiar la realitat de la dona en el sector de la construcció.

L’arquitecta tècnica i membre de la junta del col·legi Carme Domènech ressaltava la necessitat de visibilitzar les dones en un món que no és exclusiu d’homes: “És fonamental que les dones arquitectes i tècniques vagin a l’obra.”

Anar a l’obra

Com a accions a emprendre per fomentar la igualtat de la dona en la professió, la majoria de les respostes de les enquestades assenyalaven la necessitat de potenciar la imatge de la dona professional i competitiva en la construcció, però també “normalitzar la presència de dones en la gerència i a l’obra”.

La necessitat de tenir referents per fomentar la presència de la dona en els oficis relacionats amb la construcció històricament masculinitzats (gruista, paleta, guixaire...) és fonamental, segons va destacar la sociòloga Beatriz Olite, que des de la Fundación Laboral de la Construcción està treballant en el projecte Women can Build . Beatriz Olite va revelar que el percentatge de feminització en els oficis de la construcció és anecdòtica; s’estima en un 1% en l’àmbit europeu. L’objectiu de Women can Build, a través d’una campanya de sensibilització en els cicles formatius, és fomentar la presència de dones en els oficis i sobretot la seva inclusió en el món laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.