Política

CARLA AGUILAR-CUNILL

CANDIDATA D’EN COMÚ PODEM A TARRAGONA

“La política més avantguardista es fa a les ciutats”

“Estem en un bon moment per construir un espai d’esquerres que sigui molt fort”

“Plantegem una nova forma de gestió, més moderna i més avantguardista. L’actual ha quedat caduca”

“El vot a Ciutadans és continuïtat a Tarragona”

El nostre principal objectiu és fer polítiques que millorin el dia a dia de la gent de Tarragona
A la ciutat de Tarragona és evident que hi ha una falta de cohesió en l’àmbit socioeconòmic, però també en l’identitari
Crec que els polítics s’han anat allunyant de mica en mica de la ciutadania i també de la societat civil organitzada

Malgrat la seva joventut, Carla Aguilar-Cunill acumula més de quinze anys en l’activisme social. Feminista convençuda, creu en el poder de les polítiques locals per millorar la vida de la gent.

L’acord amb Podem Tarragona s’ha fet sense comptar amb Podem Catalunya?
En absolut. En tot moment hem estat en contacte i tot ha anat molt bé. Hi havia molt bona voluntat tant per part de Podem com d’En Comú.
Com ha anat?
Podem ja feia temps que funcionava i ja va fer les primàries al novembre per escollir la seva part de la llista. I nosaltres vam fer la nostra part de la llista també en primàries el gener d’aquest any. I s’ha fet la coalició i s’han ajuntat les dues llistes, que han passat per primàries i n’han sortit reforçades.
Qui forma part dels comuns a Tarragona?
A Tarragona teníem l’espai d’ICV, l’espai d’Esquerra Unida i Alternativa, l’espai de Tarragona en Comú (constituït el 2015) i gent independent, que ha participat durant molts anys en associacions socials i veïnals. I ara funciona com un espai comú, format per persones.
Què és el que més l’engresca?
Aquesta manera de viure la ciutat a través dels moviments socials, creant alternatives, creant propostes i creant coses que crèiem vàlides i que no tenien sortida, és una oportunitat per portar-les a dins de les institucions i, a partir d’aquí, poder treballar, fer un pas endavant. I el nostre principal objectiu és fer polítiques que millorin el dia a dia de la gent. I desenvolupar accions feministes, perquè ara això està molt en voga, però correm el perill que tot quedi en mesures estètiques si no fem canvis profunds que vagin a favor de la igualtat de gènere.
I tot això, des de l’Ajuntament…
Jo crec que les polítiques més avantguardistes, més noves, es fan a les ciutats. S’estan creant polítiques públiques molt noves, utilitzant les noves tecnologies. Els municipis són la forma de govern més propera a la ciutadania i tenen molta més capacitat d’incidència.
Tarragona és una ciutat bastant fragmentada i amb pocs mecanismes de participació. Què és el primer que faríeu?
Sí que és cert que és una ciutat amb falta de cohesió, és una ciutat dispersa, però no només en temes de mobilitat per poder accedir a peu a tots els barris. També hi ha una dispersió i una falta de cohesió en l’àmbit socioeconòmic, i també en l’identitari. De fet, hi ha molts barris on les persones que hi viuen diuen “Anem a Tarragona”, quan estan a pocs quilòmetres del centre i són part de Tarragona. I això és un problema, perquè no és una qüestió de la ciutadania, sinó que és el discurs i la praxi que ha aplicat l’Ajuntament en els últims anys. Una de les propostes és la creació dels consells de districte, que serien uns consells que podrien prendre decisions i gestionar part dels pressupostos.
Sorprenen aquestes mancances en una ciutat governada per CiU durant 18 anys i després pels socialistes. A què ho atribueix?
S’han anat allunyant de la ciutadania i de la societat civil organitzada; han tingut uns macroprojectes, com els Jocs Mediterranis, que s’han fet sense pla previ. Nou mesos després, s’està pensant què es fa amb tot allò que es va construir. Només és un exemple, però crec que hi ha hagut aquest enfocament.
Quin és el vostre missatge per capgirar la tendència i desbancar el PSC?
Crec que primer hem de mostrar que els integrants de la llista som gent com tothom. Som gent normal. Venim de la societat civil. Crec que és un dels punts de partida. Hem dissenyat el programa a través d’una metodologia participativa i hem fet una enquesta per veure quines són les preocupacions de la ciutadania. Ja no es tracta que portem un programa millor, que n’estem convençuts, sinó que el que plantegem és una nova forma de gestió, més moderna, més avantguardista, perquè la que s’ha portat a terme fins ara ha quedat caduca. Del que es tracta és de crear sinergies i xarxes amb tot allò que ja tenim a la ciutat. Tenim la universitat, tenim entitats molt potents que no fem servir.
Què us diferencia de la CUP, més enllà de l’independentisme?
Hi ha moltes similituds. I les diferències, més enllà de la posició respecte a l’independentisme, són que la lluita és a favor dels drets socials. Som molt diversos i tenim posicions diferents fins i tot pel que fa al sobiranisme, però tothom està d’acord que són unes eleccions municipals i que hem de tirar endavant polítiques que puguin canviar la ciutat.
I de cara al pacte postelectoral, intentaran sumar forces per barrar el pas als partits que van donar suport al 155 com s’ha plantejat en altres ciutats?
Vostè fa referència a l’eix del 155 i jo parlaria millor de l’eix de les polítiques socials. Estem construint un programa ambiciós, basat en un nou model de gestió, i volem aplicar-lo. Ens presentem a l’Ajuntament de Tarragona per treballar. No tenim intenció d’estar-nos-hi gaire temps, però sí que tenim intenció d’obtenir resultats, perquè som aquí per fer feina. No parlaria tant de pactes, sinó de mesures urgents que s’han de tirar endavant.
La preocupa l’ascens de Ciutadans i que el seu discurs, molt centrat en la llengua, pugui calar en determinats barris?
Ciutadans està aprofitant la polarització en la seva campanya. Tenim diversos barris que són més aviat castellanoparlants, i aquest element ajuda que puguin tenir una bretxa i puguin aprofitar-la. Ens preocupa, i pensem que nosaltres som l’alternativa, perquè si augmenta el vot a Ciutadans continuarem tenint un govern del PSC amb Ciutadans o del PSC, amb Ciutadans i el PP. El vot a Ciutadans no és canvi a Tarragona, és continuïtat.
I amb Vox, hi veu un risc?
La veritat és que sí, perquè és l’extrema dreta, i precisament aquí de moment l’estàvem trampejant. Però crec que és important tenir en compte que Vox apareix com a reacció, i en el cas que conec més, el feminisme, el seu és un discurs aferrissadament masclista, que vol conservar el que queda i anar encara més enrere. Passa el mateix amb la immigració. Sí que és preocupant. Són extrema dreta i això no afavoreix a ningú. Genera violència i un discurs molt radicalitzat.

Feminisme, ciències polítiques i sociologia

Carla Aguilar-Cunill (32 anys) és llicenciada en ciències polítiques i de l’administració, amb un màster en migracions i mediació social. I actualment està acabant un doctorat en sociologia al departament d’economia i empresa de la Universitat Rovira i Virgili. En els darrers anys, ha treballat com a professora a la Universitat Rovira i Virgili. Va començar la militància als quinze anys a través del sindicat d’estudiants i ha participat en diversos moviments socials. Ha impulsat el col·lectiu feminista Fridas Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.