Política

MIA AMETLLER

CANDIDATA DE JUNTS PER BLANES

“A Blanes hi ha d’haver turisme 365 dies a l’any”

Els fets de l’1 d’octubre la van conduir a implicar-se en política

Supedita qualsevol pacte al respecte al dret a decidir i la democràcia

Nascuda a Blanes el 1973, Mia Ametller va diplomar-se en educació infantil per la UdG i ha fet una formació permanent en aquest àmbit. Va viure tres anys a Noruega, on va convalidar els seus títols i va treballar per a l’Ajuntament d’Oslo i una escola Montessori. Dirigeix una llar d’infants de Blanes, és mestra interina en una escola pública, està casada i és mare de tres fills.
Per què va marxar a Noruega?
Per experiència de la vida. Era una manera de conèixer el món i a mi mateixa, amb 25 anys et planteges començar de zero. Vol dir buscar lloc per viure, una feina, tenir coneixement dels drets i deures de cada país, i també ampliar la meva formació en l’aspecte pedagògic perquè els referents escandinaus són molt bons per a la pedagogia i l’educació. També vaig conèixer Reggio Emilia, a Itàlia, un altre referent importantíssim en el món de la pedagogia, ja que estem en un moment històric d’una revolució educativa i tot s’enfoca i es focalitza en una escola del segle XXI.
Què fa que una persona tan interessada en educació i pedagogia decideixi fer el pas a la política?
Em ve sobretot per la vocació de servei personal que tinc, amb els referents familiars i també la situació actual del país arran de l’1-O. Aquell dia em va moure moltíssim, ja he dit abans que quan arribes a un país o qualsevol societat actual vius amb uns drets i uns deures, i quan et vulneren aquests drets has de fer alguna cosa. I si pots ser part activa per canviar això i per consolidar una societat amb uns drets que no estiguin vulnerats, drets civils, socials i democràtics...
Per tirar això endavant encapçala una candidatura. Com és?
És una candidatura renovada, fresca, plena d’il·lusió, amb ganes de treballar per al poble. Està configurada per un equip, on més del 50% són dones i més del 50% som gent independent, que no hem estat mai vinculats a cap partit polític. I el conjunt de persones que configurem aquest equip som ciutadans que tenim inquietud pel poble i que hem detectat, per la nostra manera de viure, les dificultats, com millorar i què podríem fer perquè aquest poble fos el referent, que ho ha de ser, de la comarca i de la demarcació, si pot, i situar-lo al lloc on correspon.
Us dona suport l’exalcalde…
Sí, a la nostra candidatura, com a Junts per Catalunya, som un equip transversal, integrador i dinamitzat, que comparteix l’espai polític del PDeCAT. En la llista hi ha 31 persones, però també tenim suports incondicionals a fora, perquè som una pinya, perquè hi ha gent que pensa que nosaltres som l’únic partit polític que té la capacitat de transformar, de millorar aquest poble. I en Miquel Lupiáñez hi és, igual que dues persones més que estan integrades dins la llista i que han estat militants d’ERC.
Diu que han detectat aspectes per millorar Blanes. Quins?
Per exemple, l’atur. De la Selva, som el poble que té l’índex més elevat, un 17%. Hem de potenciar els recursos que tenim; és a dir, dinamitzant els nostres motors econòmics, com ara el turisme. Evidentment, de turisme n’hi ha de diferents tipus i hem d’arribar a tots. Hem d’intentar que hi hagi turisme 365 dies a l’any, per això hem de provocar que Blanes rutlli 365 dies l’any.
Quins altres eixos té el seu programa?
Jo vull ser l’alcaldessa del segle XXI i això només ho podem fer si estem preparats, tenim la capacitat de gestionar i creiem que el primer que hauríem de fer és modernitzar l’administració local. Hem de fer arribar la fibra òptica a tots els barris, intentar agilitzar cadascun dels tramits que es fan a l’Ajuntament perquè siguin pròxims i eficients. Per anar a demanar un certificat de naixement ara pots trigar una setmana i això no pot ser.
En aquest pròxim mandat s’haurà de gestionar el POUM.
Ha estat aprovat per desencallar molts plans urbanístics parcials. Hem d’aconseguir consolidar que això arribi a desenvolupar-se tal com s’està plantejant.
La situació dels càmpings...
És un tema molt delicat. Considero que no hi ha hagut voluntat política per acabar-lo de fer funcionar. Creiem que hi ha coses que s’han de gestionar. S’han de donar també eines als empresaris i als inversors per poder fer bé les coses, explicar-los com s’han de fer, però l’Ajuntament ha de saber treballar perquè, si Blanes ha de ser un referent turístic, doncs no ens podem permetre perdre 35.000 places de pernoctacions aquest any o 10 milions d’euros que d’una manera indirecta també es perden. La gestió no ha estat correcta, ha faltat voluntat política.
La piscina també és un punt conflictiu.
Pel que tinc entès, el PDeCAT, en el seu últim programa, no havia apostat per la piscina, però és una necessitat vital. Ara les piscines del voltant donen aquest servei a la població de Blanes. Nedar es considera un esport terapèutic, estem al costat del mar i necessitem que els nostres fills sàpiguen nedar i que la natació sigui dins el ventall d’esports que oferim. Però Blanes no té la capacitat econòmica per fer la inversió. Necessitaríem inversors i també plantejar com fer el manteniment. És necessària la piscina?, sí. Es pot arribar a fer?, estudiem-ho. Mentrestant tenim les instal·lacions dels pobles del costat que, d’alguna manera, es beneficien de la nostra mancança.
A Blanes es presenten deu candidatures. Això implica acords… Algun de clar?
Això suposa que, si ets la llista més votada, tindràs la capacitat de fer els pactes que siguin oportuns. Sabem que el vot està molt fragmentat, que arribar a 11 regidories és gairebé inviable, tant de bo poguéssim aconseguir-ho! Treballarem per ser la llista més votada, però com que els pactes són necessaris, qualsevol força política que cregui en el nostre projecte, que respecti que som un partit democràtic i una aposta per al futur de Blanes respectant els drets, com ara el dret a decidir i els drets democràtics i sobretot el catalanisme, doncs estarem oberts a qualsevol pacte sempre que respectin els nostres trets d’identitat.
És l’única dona candidata a Blanes.
És, segurament, una manera de fer una denúncia a la visualització de la dona i el seu apoderament. És aquesta la societat que volem? Hi ha d’haver equitat, paritat a les candidatures, però posar una dona al capdavant no s’està fent. Junts per Catalunya ho està fent molt. Però la resta, no. I ens hem de qüestionar el perquè d’aquesta mancança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.