Economia

El registre de jornada, obligat des de diumenge

Un 46% de les hores extres no es paguen

La ministra de Treball creu que “ningú s’ha pres seriosament” la norma

Sigui en un full excell, una taula fet ad hoc o una aplicació de registre, tots els treballadors per compte d’altre estan obligats, des de diumenge, a indicar les hores d’inici i de finalització de la jornada laboral, de manera diària, en un registre facilitat per l’empresa que el té contractat. És el compliment de la modificació de l’article 34 del decret RDL 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat a la jornada de treball, que vol fer emergir les hores extraordinàries que fan els treballadors i que les empreses ni declaren ni paguen. Segons els càlculs del sindicat CCOO, durant el segon semestre del 2018, un 46% de les hores extres que es van fer a Catalunya no es van pagar (40% durant el 2n trimestre del 2017), amb un increment del 10% del 2017 al 2018. El sindicat calcula que es fan un total de 826.804 hores extres per setmana, de les quals 381.430 són no pagades, i que el total d’hores extres crearia fins a 20.670 llocs de treball.

Segons el sindicat, les hores treballades de més afecten més del 50% de les persones treballadores, encara que són les dones les que en pateixen més (un 50,4% de les dones front un 40,2% dels homes). Per activitats, les que concentren més hores extres són l’hostaleria (54% d’hores extres que no es paguen), el comerç (41%), l’educació (80%), la indústria manufacturera (28%), les activitats professionals científiques i tècniques (86%), i les activitats financeres i d’assegurances (94%).

Segons ha explicat el Ministeri de Treball, només el personal d’alta direcció de les empreses està exempt de registrar de manera obligatòria la seva jornada laboral, però els comandaments intermedis amb règim de lliure disponibilitat també l’han de presentar. També queden fora de la normativa els socis treballadors de cooperatives i els treballadors autònoms. Pel que fa a les categories i a grups professionals, tots han de complir la norma per igual, i també en tot tipus de volum d’empresa.

LA XIFRA

381.430
hores extraordinàries
que es fan setmanalment a Catalunya no estan pagades, segons càlculs de CCOO.

El govern espanyol avisa que “la inspecció actuarà”

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va lamentar ahir que “ningú s’hagi pres seriosament” la norma sobre el registre de la jornada laboral que va entrar en vigor aquest diumenge, segons un esmorzar informatiu d’Europa Press que recollia l’agència ACN. “Evidentment, la inspecció actuarà”, va dir, i hi va afegir que, “si una empresa diu que està en fase de negociació, es donarà un marge de maniobra dins el respecte i compliment de la llei perquè puguin posar en marxa aquest sistema horari”. El ministeri ha difós una guia per donar resposta a les “diverses consultes en matèria de registre de jornada” que ha rebut des de la publicació del reial decret llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral a la jornada de treball. Aquesta guia s’ha elaborat per facilitar l’aplicació pràctica de la norma, i per això s’hi recullen criteris, a títol informatiu, “en relació amb aquest deure formal empresarial, sense perjudici de la interpretació de la norma que correspon als jutjats i tribunals de l’ordre social”, segons indiquen fonts oficials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.