Economia

opinió

S’ha de limitar el preu del lloguer?

Les polítiques públiques d’habitatge s’estan convertint en un instrument polític per intentar buscar rèdits electorals a curt termini, i així ho estem veient en aquestes darreres campanyes electorals.

En els anys anteriors a la crisi, ateses les facilitats de les entitats financeres per a la compra d’habitatges, tot se centrava en l’adquisició en propietat i el lloguer era un tema residual. Ajuntaments i altres administracions públiques van enfocar les seves polítiques d’habitatge a la construcció d’habitatges de protecció oficial, per a la seva venda en règim de propietat. Això ha comportat que actualment el parc d’habitatges públics destinats a lloguer sigui molt limitat, i anem amb molt de retard en relació amb els estàndards d’altres països d’Europa.

La solució per abaratir els preus dels lloguers i fer-los més assequibles passa per augmentar l’oferta. Per això cal posar els mitjans i mesures legislatives necessàries perquè els petits propietaris –més del 80% del parc d’habitatges destinats a lloguer, estan en mans privades, i dins d’aquesta oferta privada, més del 95% són petits propietaris, ja siguin persones físiques o petites societats– posin molts més pisos de lloguer al mercat, i el que reclamen és més seguretat jurídica. És a dir, mecanismes que assegurin el perfil de llogater buscat, unes garanties de cobrament, i una agilitat i facilitat per cobrar les rendes impagades i recuperar l’habitatge si ve al cas. Així com mesures legals molt més contundents per protegir la propietat privada davant l’ocupació il·legal.

El govern català, dimarts, va aprovar un decret llei que permet limitar els preus dels lloguers i l’avantprojecte d’una nova normativa del Codi Civil de Catalunya en matèria d’arrendaments urbans amb l’objectiu de frenar l’increment de les rendes del lloguer.

No, la solució no passa per un intervencionisme del mercat, ja que l’efecte serà el contrari: la inversió privada en pisos de lloguer es desincentivarà i es reduirà.

Pel que fa a preus del lloguer a Catalunya estem per sota del nivell de preus anteriors a la crisi (any 2006), en la majoria de ciutats i poblacions l’increment del lloguer és inferior a la pujada de l’IPC dels darrers deu anys. A més la capacitat econòmica d’una família per assumir la despesa mensual que representa el lloguer és limitada, en funció dels ingressos i fa que els arrendaments s’acordin per un preu inferior al que s’estava anunciant.

Calen solucions i propostes que afrontin la realitat i la problemàtica en la seva globalitat i profunditat, que donin estabilitat, equilibri i seguretat a les dues parts (propietaris i llogaters) i sobretot, el que es necessita és molta més inversió en habitatges públics destinats a lloguer social i a ajuts personalitzats per a les persones que ho necessiten.

En la Jornada Immobiliària 2019 es van plantejar mesures molt més innovadores, com:

• Contractes a llarg termini per donar estabilitat als llogaters, amb un mecanisme legal per al propietari per poder revisar la renda i adaptar-la a preu de mercat.

• Disposar de garanties com a propietari per assegurar el compliment del contracte, que els llogaters podrien pagar en diferents terminis.

• Compensar al llogater que efectuï millores i reformes a l’habitatge.

• Facilitar des dels ajuntaments, el canvi d’ús dels entresols i baixos que ara són oficines o despatxos, a habitatges.

• Creació de jutjats especialitzats en lloguers, per recuperar ràpidament els habitatges en aquells casos de llogaters incomplidors o conflictius.

En definitiva, cal afrontar la problemàtica del lloguer i l’accés a l’habitatge amb criteris professionals i amb dades objectives a la mà, sense pressions mediàtiques o de rèdit polític.

Per això ens agradaria que els nostres representants polítics consultin i es deixin assessorar pels professionals, representants del sector, que coneixem de primera mà quina és la realitat del lloguer, les seves problemàtiques i les possibles solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.