Successos

BRUNO PÉREZ JUNCÀ

PERIT JUDICIAL, INFORMÀTIC FORENSE, ESPECIALISTA EN CIBERSEGURETAT

“El jutjat hauria de tenir assignat un informàtic, com té un metge forense”

Afirma que sovint rep ofertes per treballar al costat fosc però que mai traspassarà la línia i creu que la justícia fa tard per massa entrebancs burocràtics en la investigació

És director dels laboratoris forenses EvidenciesDigitals. Cat. Perit judicial informàtic forense. És creador del protocol d’atenció i solució a les víctimes de sextorsió a través del Facebook. Soci d’honor de l’Associació Stop Violència de Gènere Digital, membre de la Iacis (International Association of Computer Investigative Specialists) i l’hem pogut veure en platós de televisió i escenaris públics donant consells de ciberseguretat, i incideix molt en els riscos que assetgen els menors, davant de reptes com la balena blava...

Veient el seu currículum, m’imagino que de ‘hackers’, com de bruixes, n’hi ha de bons i dolents, i vostè és dels bons?
Si li agrada fer aquest símil amb les bruixes, li diré que sí, si fos bruixot seria bruixot bo, però m’agrada més el concepte hacker ètic i que em diguin forense.
És informàtic forense. Ajuntant aquests dos conceptes em fa l’efecte que vostè fa autòpsies a mòbils, ordinadors...
Realment és això. Jo treballo de perit judicial. Porto proves i evidències al judici. Jo arribo quan el mal ja està fet. He de fer extracció de les evidències i mantenir la cadena de custòdia, que això és sagrat. Primer es certifica davant notari i es segella l’evidència i quan arribo al meu laboratori tot queda enregistrat per una cadena de càmeres al sostre que no deixen cap angle fora de visió. I a partir d’aquí jo faig la manipulació, no pas alteració, de l’evidència.
Per a qui treballa un perit informàtic forense? Només per a la justícia, per a l’administració, per a particulars?
Treballa per a qui li encomani, el jutjat, la defensa, un particular... Avui en dia que la gent se sent molt vigilada, és normal que et demanin informes de reputació digital, amb vista a possibles demandes... La meva feina és portar proves o evidències a judici. He treballat d’ofici per jutjats a Màlaga, Toledo, Lleó, Sagunt... molts punts de l’Estat. En canvi a Catalunya treballo moltíssim de part però d’ofici no em solen cridar.
Què cal per ser perit informàtic judicial?
Actualment només has de pertànyer a una associació. No hi ha col·legi oficial específic. Pots estar col·legiat a telecomunicacions o informàtica. I això facilita que hi hagi intrusisme. Avui en dia el problema de la justícia és la tecnologia.
La policia no té bones eines per fer investigació informàtica?
D’eines en tenen de bones. Igual que tots, perquè al final tothom va als mateixos fabricants. El problema és tenir la quantitat de personal necessari. La policia està saturada de feina i per això a vegades han de recórrer a nosaltres. Ve a ser com en el cas de la medecina pública i privada. Jo, si em demanen una extracció de dades d’un telèfon, en unes 48 hores puc tenir l’informe llest.
Si ara, acabada l’entrevista, sortint del seu laboratori jo desaparec, em garanteix que em trobarà?
Segur que sí. A partir del seguiment del teu telèfon, del compte de Google, rastreig de totes les càmeres... Els entrebancs són la burocràcia i que per culpa d’això la justícia sovint fa tard. En casos de desaparició, un perit informàtic hauria de tenir accés immediat a totes les dades per la causa. I de la mateixa manera que cada jutjat té un metge forense de guàrdia hauria de tenir un informàtic assignat que comencés a treballar des del minut zero sense limitacions a partir d’un jurament. Nosaltres som com els ginecòlegs: mirem però no veiem.
És poderós... també deu haver rebut ofertes del costat fosc...?
Doncs sí. Cada cop que faig una aparició pública donant consells de ciberseguretat, rebo unes quantes trucades de gent que amb tota impunitat em proposa fer espionatge fora de la llei, ja siguin particulars, empreses, polítics... Jo treballo a la línia, però la línia no la passo. Tot i que malauradament els pares no em van poder donar una formació universitària i em vaig formar a batzegades jo mateix a la dècada dels 80 quan van aparèixer els primers ordinadors, a casa vaig tenir la millor universitat: la de l’ètica.
Expliqui’m algun cas del qual estigui especialment orgullós.
Gràcies a les noves tecnologies vaig aconseguir que un home sord aconseguís tenir una relació de comunicació normal amb la seva filla. Va ser molt maco.
Ha salvat alguna vida?
Sí. Vaig aconseguir evitar que una persona víctima de sextorsió mafiosa es tirés al buit. Hi ha casos que em deixen tocat, com quan vaig recuperar una càmera per enregistrar pallisses tot investigant en un cas de violència de gènere. Llavors descobreixes que et pots preparar molt tecnològicament, però que també necessites preparació emocional. Vaig estar tres setmanes fora de joc per culpa de l’angoixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.