Política

Vox denuncia Zapatero per col·laboració amb ETA i no va a l’homenatge a les víctimes

Bildu va a l’acte de record al Congrés

Mari Mar Blanco fa un polèmic discurs afí a l’ala dura del PP

La dreta i la ministra Robles censuren TVE per Otegi

Des d’Adolfo Suárez amb ETA político-militar a José María Aznar a Zuric passant per Felipe González a Alger, tots els presidents espanyols van obrir en algun moment un canal de negociació amb ETA, però des d’ahir un expresident afronta una querella per col·laboració amb banda terrorista: José Luis Rodríguez Zapatero. El dia en què al Congrés es feia l’acte anual de record a víctimes del terrorisme, i al qual es va sumar Jon Iñarritu en nom de l’esquerra abertzale d’EH Bildu, l’ultradretà Santiago Abascal va plantar l’homenatge i el va enrarir amb una querella contra Zapatero –“l’advocat defensor d’Otegi i Junqueras”, diu– perquè a partir de les actes desvelades es conclou que “va alertar ETA d’operacions en territori francès”.

El Congrés va ser escenari de l’acte fixat anualment el 27 de juny des del 2010 com a Dia de les Víctimes del Terrorisme pel fet de ser la data de la mort en atemptat, el 1960, de Begoña Urroz, un nadó de vint mesos que va morir per una acció a l’estació d’Amara de Sant Sebastià atribuïda per error a ETA i que Gaizka Fernández Soldevilla i Manuel Aguilar acaben de documentar que era obra del DRIL (Directori Revolucionari Ibèric d’Alliberament). L’acte va estar marcat pel discurs de Mari Mar Blanco, diputada del PP, que intervenia com a presidenta de la Fundació Víctimes del Terrorisme i que es va arrenglerar amb l’ala dura del PP per a enuig dels socialistes i d’Aitor Esteban (PNB) i Gabriel Rufián (ERC), que no la van aplaudir. “El terrorisme no es pot blanquejar, no es poden posar catifes vermelles als que ni han demanat perdó ni han mostrat penediment, sinó tot el contrari”, va dir. “És incomprensible i inassumible que aquells que mai han condemnat un sol atemptat d’ETA assumeixen el control de les institucions. No, senyories, no tots els partits mereixen igual consideració. No podem oblidar que els hereus de Batasuna seran legals, però mantenen avui dia una trajectòria tacada per una reguera de sang inesborrable”, va cloure el seu discurs la germana del regidor d’Ermua Miguel Ángel Blanco, assassinat per ETA el 1997.

L’endemà que Arnaldo Otegi fos entrevistat per primer cop a TVE, Abascal, Pablo Casado (PP) i Inés Arrimadas (Cs) van censurar un “blanqueig” de Bildu que lliguen amb el vot a Pedro Sánchez en la investidura. També censura TVE la ministra Margarita Robles: “Si Otegi no és capaç de demanar perdó per tot el mal que ha fet ETA durant molts anys, potser no mereixeria tenir aquest altaveu.”

LES FRASES

Zapatero, advocat defensor d’Otegi i de Junqueras, va alertar ETA d’operacions en territori francès
Santiago Abascal
president de vox
Els hereus de Batasuna tenen una trajectòria tacada per una reguera de sang inesborrable
Mari Mar Blanco
diputada del pp i presidenta de la fundació víctimes del terrorisme
Si Otegi no és capaç de demanar perdó pel mal que ha fet ETA, potser no mereixeria tenir aquest altaveu
Margarita Robles
ministra de defensa en funcions


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.