Societat

El govern espanyol amenaça Open Arms amb grans multes si rescata persones al mar

L’ONG de salvament marítim diu que s’exposen a sancions de fins a 900.000 euros

“Ens ha girat l’esquena completament”, retreu a l’executiu de Sánchez

Multes per salvar vides. Aquesta és l’amenaça del govern espanyol a Proactiva Open Arms per rescatar persones al mar. Farta de les inacabables traves a Europa per fer la seva feina, l’ONG catalana va denunciar que Madrid els “amenaça” amb sancions d’entre 300.000 i 900.000 euros. Un obstacle més a la seva tasca humanitària, que des de l’arribada a l’executiu d’Itàlia de l’ultradretà Matteo Salvini és cada cop més difícil. “S’està posant preu a la vida de les persones”, denuncien.

El govern espanyol va advertir fa pocs dies l’organització de possibles sancions per “infraccions” contra la seguretat marítima si rescaten persones al mar. Concretament, el 27 de juny Open Arms va rebre aquest avís per part del director general de la Marina Mercant –que depèn del Ministeri de Foment espanyol– davant la “pretensió de reprendre rescats” de l’organització badalonina. Segons recull la comunicació, el vaixell d’Open Arms no podrà fer operacions de salvament “si no té la conformitat de la regió” per on navega (SAR). El mateix text també amenaça d’ordenar el retorn de la seva embarcació a un port espanyol per “fer efectiva la seva paralització” si l’ONG “persisteix” en les tasques de salvament.

A més, el director general de la Marina Mercant avisa que les possibles infraccions comportaran multes de 300.000 euros en cas d’infracció de l’ordenació del trànsit marítim i de 901.000 en cas d’infringir la “seguretat marítima”.

Pitjor que Salvini

“Ens ha girat l’esquena completament”, va retreure ahir en una roda de premsa al Parlament Europeu la cap de missió de l’ONG, Anabel Montes, al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez. L’ONG està indignada per les quantitats a les quals s’exposen, “molt més altes” que les que volia imposar recentment l’italià Salvini. Inicialment aquest pretenia multar les embarcacions amb immigrants rescatats a bord, però el decret italià aprovat ho descarta, i preveu només sancions generals de fins a 50.000 euros. Montes va lamentar que hagin de triar entre “ser còmplices” de les morts al Mediterrani o “pagar una multa”. “No podem anar a fer una recerca activa”, va criticar, i va recordar que “qualsevol vaixell té l’obligació moral i legal d’assistir embarcacions en perill” quan està navegant.

Crida a Europa

La denúncia de l’actitud espanyola cap als refugiats i immigrants va coincidir amb un acte seu de protesta a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg. Proactiva va arribar fins a la institució, envoltada per canals, en llanxa per exigir que s’aturi la “criminalització” de les ONG i els cooperants que salven vides al Mediterrani. “Europa no fa els deures, hauria de tenir una guarda costanera pública”, va reclamar l’eurodiputat d’Unides Podem Miguel Urbán.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.