Economia

El govern apuja a un 2% l’impost de les hipoteques

L’impost, que paguen els bancs, situa Catalunya com la comunitat amb el tribut més alt

La Generalitat també augmenta l’impost de les apostes, a un tipus únic del 15%

El govern ha apujat de l’1,5% al 2% el tipus impositiu de l’impost d’actes jurídics documentats (AJD), que ara paga la banca quan se subscriu una hipoteca. Aquest canvi legal, que ahir va aprovar el govern, suposarà a les arques catalanes recaptar 81,9 milions d’euros més.

Aquesta modificació legal és l’aspecte més destacat del decret llei de mesures tributàries urgents i de lluita contra el frau fiscal que va aprovar ahir el govern català. Amb aquest canvi i la puja fins al 2%, Catalunya es converteix en la comunitat autònoma amb el tipus més alt en aquest tribut, que grava la constitució de préstecs hipotecaris.

A més d’aquest augment del tipus de l’impost d’AJD, el decret aprovat inclou altres mesures destacades, com ara la inclusió com a subjectes passius de l’impost sobre els habitatges buits als fons de titulització, que són titulars de grans paquets d’habitatges buits. Amb la regulació actual, aquests fons no estaven subjectes al pagament d’aquest impost, en no tenir personalitat jurídica, per la qual cosa amb aquest canvi legal el govern intenta corregir una “deficiència original” d’aquests impost i augmentar la recaptació uns 3,1 milions d’euros l’any.

El govern català, que funciona amb una pròrroga dels pressupostos dels comptes del 2017, ja que els nous no va aconseguir aprovar-los, calcula que amb el paquet de modificacions legals incloses en aquest decret tindrà un augment de la recaptació addicional de 88,2 milions l’any.

El decreta aprovat ahir inclou també augmentar dos impostos més: el d’emissions produïdes per l’aviació comercial, que passarà de 2,5 a 3,5 euros per quilogram d’òxid de nitrogen emès, i el que grava les apostes, que situa el tipus únic en el 15% (ara eren el 10% les esportives i el 13% la resta).

LA XIFRA

81,9
milions
d’euros més recaptarà la Generalitat apujant de l’1,5% al 2% el tipus impositiu de l’impost d’actes jurídics.

L’obra nova creix un 10,45%

L’obra nova a Catalunya va créixer un 10,45%, segons el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que adverteix que, malgrat aquest repunt en l’obra nova, hi ha una caiguda d’un 8,2% en la rehabilitació. “Segueix sent un model molt tradicional i poc sostenible”, va alertar ahir la directora general del COAC, Sònia Oliveres, que va assegurar que la superfície visada a Barcelona ha baixat un 46,7% el primer semestre d’aquest any respecte del mateix període del 2018, quan es van edificar 272.669 metres quadrats a la ciutat respecte dels 145.461 que s’han construït aquest any. Això representa una davallada del 28,7% del nombre d’habitatges a Barcelona. El COAC atribueix la baixada de la construcció de pisos a la capital catalana a la incertesa provocada per mesures com ara la moratòria d’hotels, entre d’altres. A l’àrea metropolitana de Barcelona, en canvi, hi ha hagut en sis mesos una pujada del 18% de superfície visada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.