Economia

La rehabilitació creix mentre que l’obra nova s’estanca

És una tendència a l’alça, segons l’estudi del Col·legi d’Arquitectes de Girona

Un 40% del parc edificat té més de 50 anys

La superfície visada en edificis per a rehabilitació i reforma a la demarcació de Girona va ser de 107.963 metres quadrats en el primer semestre d’aquest any, cosa que representa un 17,5% més respecte al primer semestre de l’any passat. En canvi, les xifres són negatives en obra nova i ampliació. La superfície visada va ser de 185.178 metres quadrats els primers sis mesos d’aquest any, que es tradueixen en un 44,2% menys que el primer semestre del 2018. Les dades formen part de l’estudi del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya de la demarcació de Girona (COAC) , que es fa a partir de projectes d’execució d’obra, obligatoris per poder començar obres i, per tant, segons els arquitectes gironins, són les més fiables en relació amb la construcció al territori en un futur pròxim.

Quant a nombre d’habitatges visats, cau un 13,3% i passa dels 744 del primer semestre del 2018, a 677 aquest 2019. Segons el COAC, aquesta caiguda s’explica en part perquè un dels projectes més grans del 2018 era una promoció d’habitatges a Palamós. Pels arquitectes gironins, sense aquesta promoció, “l’habitatge a la demarcació de Girona està estancat”. En canvi, la superfície visada de projectes de rehabilitació ha augmentat. Pel president dels arquitectes gironins, Marc Riera, s’ha d’estar pendent del visat dels pròxims mesos per veure si “la millora generalitzada pel sector no està tan centrada en projectes de gran envergadura”. Pel que fa a la rehabilitació, Riera remarca que “a Girona és una tendència a l’alça”, a diferència de les xifres catalanes, negatives. El COAC recorda que la rehabilitació, per resoldre problemes d’eficiència energètica, és un repte pendent en un parc edificat, un 40% del qual té més de 50 anys d’antiguitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.