Gran angular

El sector renovable demana la derogació del Decret 147/2009

Eòlics i fotovoltaics demanen al Govern que no es barri el pas a la promoció de nous projectes en energies renovables

Catalunya és a la cua de l’Estat en la promoció de nous projectes

El sector de les renovables clama perquè la Generalitat derogui el Decret 147/2009, figura legislativa que ha contribuït, segons s’interpreta des de l’àmbit empresarial de les energies fotovoltaica i eòlica.

UNEFCAT i EolicCat, associacions que representen els sector de l’energia solar i eòlica, s’han manifestat perquè el Govern, d’acord amb la resolució del Parlament de Catalunya en una moció del 21 de març passat, que es va aprovar amb 127 vots a favor i sense vots en contra ni abstencions, derogui de forma immediata el Decret 147/2009.

Un obstacle.

L’empresariat de les renovables considera que aquesta eina legislativa barra el pas a la implantació de nous projectes de renovables a Catalunya, a diferència del que està passant a la resta de l’Estat espanyol, en què l’impuls de nous projectes s’està produint de forma sostinguda.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha promès recentment la redacció d’un nou Decret en tres mesos, però des del món de les renovables es considera que aquesta previsió no hauria de ser incompatible amb la derogació immediata del decret esmentat, donat que ha tingut “un efecte fre”, segons es pot llegir en un comunicat, en què s’afegeix que “la derogació ha de ser un estímul per a una ràpida aprovació del nou, a més de garantir que la incertitud del calendari polític o un retard en el compliment del mandat de la moció, fet habitual, agreugi encara més la paràlisi que pateix la implantació d’energies renovables al país.”

Com exposen fotovoltaics i eòlics, la no derogació del 147/2009 contradiu la declaració d’emergència climàtica que han fet tant el Govern com el Parlament.

Catalunya es troba ara mateix a la cua en la promoció de les energies renovables. Com a mostra, val dir que només ha estat capaç de captar l’1,8% de la nova potència eòlica en tramitació activa a l’Estat espanyol peninsular, situant-se només per davant de la Rioja, i molt lluny de l’Aragó, que encapçala el rànquing amb un 23% de captació de la nova potència. En energia solar passa el mateix: dels 3.000 MW que s’estima que es connectaran enguany a l’Estat espanyol, només un 1,9% seran a Catalunya. El moment és especialment crític per a Catalunya, atès que s’està planificant la xarxa de transport de Red Elèctrica Espanyola per als pròxims 5 anys, i que es farà en funció dels projectes presentats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.