Política

Bloomberg medita si vol ser rival de Trump

L’exalcalde de Nova York es prepara per concórrer a les primàries demòcrates

Ser multimilionari li resta suports

A Trump li podria sortir un nou rival, i de pes, a les eleccions presidencials del 2020. L’exalcalde de Nova York, el multimilionari empresari dels mitjans de comunicació i filantrop Michael R. Bloomberg es prepara “activament” per participar en les primàries que el Partit Demòcrata farà, a partir del febrer vinent, per decidir el seu candidat contra el republicà Donald Trump.

Bloomberg estaria estudiant seriosament una oferta per a la Casa Blanca i no ha pres encara la decisió final, segons ha avançat The New York Times. Ara bé, el fundador del grup econòmic que porta el seu nom ha enviat un equip de treballadors a Alabama per aplegar les signatures necessàries per presentar-se a les primàries demòcrates d’aquell estat, perquè el termini s’acaba aquest cap de setmana. Qui va ser alcalde de Nova York entre el 2002 i el 2014 va anunciar fa mesos que renunciava a ser candidat, però ara tem que els principals aspirants demòcrates no se’n surtin davant l’actual president nord-americà. De fet, Bloomberg també ho va deixar córrer el 2016, aleshores per por de dividir el vot anti-Trump.

Enguany, Bloomberg hauria renunciat per deixar lloc a l’exvicepresident Joe Biden, considerat un moderat, però que podria atraure votants republicans cap al centre polític. Biden és massa centrista per a les bases del Partit Demòcrata, que prefereixen polítiques d’esquerra que sacsegin l’actual statu quo. Aquest és el terreny electoral dels senadors Elisabeth Warren i Bernie Sanders, amb poques opcions ara mateix de guanyar les primàries demòcrates i encara més escasses de fer-ho contra Trump, segons tem Bloomberg.

Si finalment es presenta, l’exalcalde possiblement escombraria Biden. Ara bé, amb una fortuna de cap a 48.000 milions d’euros, les bases d’esquerra del partit l’acusen de ser el què és: multimilionari. També l’engloben en l’entramat del sistema. Els seguidors de Warren i Sanders critiquen que els multimilionaris acumulin ja massa poder als Estats Units, malgrat que el seu pas per l’alcaldia va deixar un bon record i les seves milionàries donacions a causes com la crisi climàtica. La seva edat avançada, 78 anys, també seria un fre.

Tanquen la fundació a Trump per ús il·legal de fons

Una jutgessa de la Cort Suprema de Nova York ha ordenat al president dels Estats Units, Donald Trump, que pagui una multa de dos milions de dòlars pel mal ús de la seva fundació, que també ordena tancar.

La decisió judicial és fruit de la demanda de la fiscal de l’Estat, Letitia James, que acusava Trump d’usar indegudament els donatius “per intervenir en les primàries presidencial del 2016 i promoure els seus propis interessos polítics”. Per a James, la decisió judicial és “una gran victòria” en els seus “esforços per protegir els actius caritatius i responsabilitzar els qui abusin de les organitzacions benèfiques per a benefici personal”. Els fons de la Fundació Trump, 1,7 milions, i la multa es repartiran entre diverses organitzacions benèfiques, com el Museu de l’Holocaust dels EUA i l’Exèrcit de Salvació.

D’altra banda, el comitè d’exteriors de la cambra alta ha fet públic un informe que demostraria com Trump va retirar la protecció migratòria a 400.000 ciutadans d’Hondures, El Salvador i Haití per treure’n rèdit polític particular a les eleccions del 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.