Societat

Primera escletxa en la versió policial de les càrregues de l’1-O

Comandaments de la Policia Nacional diuen que ‘Marte’ va ser el superior que va ordenar actuar l’1-O

L’acusació afirma que contradiuen Pérez de los Cobos perquè reconeixen que van rebre una ordre per intervenir

Quatre comandaments de la Policia Nacional que han declarat aquest dijous al jutjat d’instrucció 7 de Barcelona han dit que ‘Marte’ va ser el superior que va ordenar intervenir l’1-O a partir de les vuit del matí, abans de l’obertura dels col·legis. Aquest és el primer cop que comandaments policials espanyols que van actuar per evitar el referèndum de l’1-O reconeixen que un comandament superior va donar l’ordre d’actuar. Aquesta afirmació es contradiu amb les paraules de Diego Pérez de los Cobos, que va dir que no es va donar cap ordre concreta d’actuació.

Segons Anaïs Franquesa, una de les advocades de l’acusació, “els caps han dit que estaven mobilitzats a l’espera de rebre ordre d’inici i que la van rebre de la superioritat, i han explicat que era ‘Marte’, el cap de la Unitat d’Intervenció Policial”.

De les paraules dels policies es desprèn que “hi havia un responsable que donava l’ordre de començar i de retirada” ha afegit Franquesa. Més enllà d’aquestes dues ordres, en tot moment se’ls hauria demanat d’actuar “amb proporcionalitat i d’acord amb els principis bàsics d’actuació que són la congruència, necessitat, i us progressiu de la força”.

A part d’aquestes dues ordres, els agents havien estat convocats un o dos dies abans de l’1 d’octubre del 2017 a un briefing on se’ls van donar llistats d’escoles. Fonts de l’acusació apunten que ‘Marte’ es podria correspondre al comissari José Miguel Ruiz Iguzquiza, que era el cap de la UIP.

Els quatre comandaments que han declarat aquest dijous durant dues hores i mitja només han respost a les preguntes del jutge, el fiscal i l’advocacia de l’Estat. El primer que ha parlat és un cap operatiu que era el cap de nuclis de les escoles de l’Eixample. Els altres tres eren el comandament que va intervenir a les escoles Tibidabo, Aigua Marina i Àgora, el que va estar a Mare Nostrum i el de Pau Claris. Dilluns vinent han de declarar el que va actuar al centre educatiu Joan Fuster, el que ho va fer a Trini Jove i Estel, el de Projecte Montserdà i Infant Jesús i finalment el que va intervenir a l’escola Els Horts i l’Institut Joan Boscà.

Fonts jurídiques han afegit que els agents han exposat que l’ordre d’actuar arriba per la inacció per part dels Mossos d’Esquadra. Segons aquests caps policials, per comunicar-se amb els seus superiors del Cecor els comandaments ho feien amb una ràdio però han exposat que aquest mitjà es va saturar i per això també van fer servir el telèfon. L’advocat Robert Sabata ha indicat que els agents han revelat que existeixen imatges de tot l’operatiu policial en una cadena de custòdia policial que no han estat lliurades malgrat que els han demanat.

El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona va citar a declarar com a investigats els vuit comandaments policials responsables de l’operatiu de l’1-O en els 27 centres de votació de la capital catalana on hi va haver càrregues policials. La decisió del jutge va arribar després que l’Audiència de Barcelona demanés al febrer que “s’aprofundís en la investigació” per esbrinar “les ordres concretes que van ser emeses pels responsables de l’operatiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.