Societat

Descobreixen un túnel clandestí d’1,3 quilòmetres entre els EUA i Mèxic

Responsables del servei de fronteres dels EUA creu que els cartells de la droga mexicans van destinar molts recursos per construir-lo

La Patrulla Fronterera va presentar a Sant Diego aquest dimecres en una conferència de premsa detalls de la troballa d’un túnel clandestí transfronterer de més d’1,3 quilòmetres de longitud entre el sud de Califòrnia i la ciutat mexicana de Tijuana.

Durant la roda de premsa es va explicar que es tracta del passadís més extens trobat fins ara a l’àrea de Sant Diego, i es va precisar que el va descobrir una coalició interinstitucional anomenada Força de Tasca de Túnels Fronterers mitjançant recerca d’intel·ligència i tecnològica. “El que fa únic a aquest túnel és la seva extensió i que és altament sofisticat, encara que no sabem quant temps els prendria construir-ho. Òbviament va ser molt de temps”, va dir a Efe el director interí regional de Recerques de Seguretat Nacional, Cardell Morant.

El túnel comença a Tijuana i creua al sud de Sant Diego al llarg d’un total de 1.313 metres i té unes dimensions aproximades d’un metre i mig d’alt i prop de 60 centímetres d’ample.

D’acord amb l’oficial, el túnel té aire condicionat, un elevador, un sistema de raïls i un carret similar als que s’utilitzen en projectes de mineria, a més d’un sistema d’il·luminació amb cablejat, subministrament elèctric d’alt voltatge i drenatge.

La Patrulla Fronterera va informar que el passadís va ser descobert inicialment l’agost de 2019 però estava inundat i es va haver de drenar l’aigua. Segons el director de l’Administració Federal contra les Drogues (DEA) a Sant Diego, John Callery, els aspectes sofisticats de la construcció fan pensar que es va necessitar fer una forta inversió de recursos i un prolongat esforç de construcció. Per a Callery, “els cartells mexicans de les drogues es van veure obligats a construir-ho perquè augmentem la nostra seguretat”.

Aquest túnel va ser localitzat prop d’on es va trobar el primer túnel transfronterer entre Mèxic i els Estats Units l’any 1993, que va ser trobat a uns 500 metres a l’oest del port d’entrada d’Otay Mesa.

En declaracions recents, l’oficina d’Immigració i Control de Duanes (ICE) va calcular que fins a l’any passat havien estat descoberts més de 200 túnels a la frontera entre Mèxic i els Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.