Política

Trump acomiada dos alts càrrecs que van declarar en contra seva en el judici

Són el màxim expert de la Casa Blanca sobre Ucraïna i l’ambaixador davant la UE

Els demòcrates denuncien un acte de “venjança” propi de “dictadors”

Dos dies després només de ser absolt pel Senat en l’afer ucraïnès, Donald Trump va acomiadar, ahir, dos alts funcionaris que van testificar en contra seva durant l’impeachment. Es tracta del principal expert en Ucraïna del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Alexander Vindman, i de l’ambaixador dels EUA davant la Unió Europea (UE), Gordon Sondland, que van ser destituïts divendres.

“[El testimoni] li ha costat el càrrec” al tinent coronel Vindman, va reconèixer el seu advocat, David Pressman, que va manifestar no tenir cap dubte que la decisió del president respon a una venjança política. El militar “ha sortit escortat de la Casa Blanca”, hi va afegir Pressman. “L’han fet fora per haver dit la veritat.”

El 19 de novembre, en les audiències prèvies al judici polític celebrades a la cambra alta, Vindman va considerar “inapropiat” que Trump hagués demanat al seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, que investigués el seu rival polític i exvicepresident Joe Biden, durant una trucada telefònica. Vindman va escoltar en directe la trucada, feta el 25 de juliol passat, i va alertar els seus superiors sobre el cas en considerar que la petició de Trump a Zelenski “no era adequada”.

El president va justificar, ahir, l’acomiadament de l’assessor assegurant que era “molt insubordinat”. “Va informar de la meva trucada perfecta [a Zelenski] de forma incorrecta”, va piular. Segons Trump, “va passar un informe horrible al seu superior, un home que públicament va declarar que Vindman tenia problemes per avaluar, per obeir la cadena de comandament i de filtració d’informació. En altres paraules, FORA”, hi va afegir.

Hores després de l’acomiadament de Vindman, es va saber que Sondland, que va assegurar que Trump va ordenar a través del seu advocat, Rudolph Giuliani, el famós quid pro quo a Ucraïna (condicionar l’ajuda militar a aquest país a canvi que investigués Biden), també va ser destituït. Amb tot, Sondland, donant de la campanya de Trump abans de ser nomenat a Brussel·les, va agrair que el president li hagués donat “l’oportunitat de servir” el país. Congressistes demòcrates van denunciar, ahir, que “la venjança de Trump per haver dit la veritat és una acció digna de dictadors, no del president de la democràcia més gran del món”.

Puja la tensió en les primàries demòcrates

Redacció

Els precandidats demòcrates a la Casa Blanca van protagonitzar, divendres, un tens debat amb constants atacs creuats en la seva primera trobada després del caòtic caucus d’Iowa. Tot i que els resultats en aquest estat no estan encara confirmats, es perfilen dos clars favorits en les primàries: el senador d’esquerres Bernie Sanders i l’exalcalde moderat Pete Buttigieg. Tots dos són també favorits per a les primàries de dimarts que ve al Nou Hampshire –decisives per a una part dels candidats– i és per això que en el debat previ de divendres en aquest estat tant l’un com l’altre es van convertir en el blanc dels atacs. Mentre Sanders rebia crítiques de la senadora Amy Klobuchar i del mateix Buttigieg per la seva ideologia socialista, aquest últim era qüestionat per la resta de candidats, incloent-hi la senadora Warren i l’exvicepresident Biden, per la seva relació amb els afroamericans, d’una banda, i amb multimilionaris, de l’altra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.