Societat

L’Estat activa els ajuts per a pimes i autònoms

El govern espanyol dota amb 20.000 milions una línia d’avals a empreses

L’executiu de Pedro Sánchez ha començat a concretar, negre sobre blanc, el seu anunci de crear una gran xarxa de suport per al teixit empresarial que ja està resultant afectat per la crisi del coronavirus. En aquesta línia, el Consell de Ministres va acordar ahir obrir una primera línia d’avals de 20.000 milions d’euros per a empreses que, en les circumstàncies actuals, ja comencen a tenir problemes de liquiditat. La meitat d’aquesta suma, fins a 10.000 milions, es canalitzarà cap a pimes i autònoms, i l’Estat cobrirà el 80% dels préstecs o operacions de renovació de finançament que sol·licitin. En el cas de les societats que tinguin més musculatura, aquesta garantia per aspirar a un crèdit oscil·larà entre el 60 i el 70%. Segons va detallar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, aquesta injecció de líquid servirà per atendre necessitats com ara el pagaments de salaris o factures, així com el venciment d’obligacions financeres o tributàries. El tipus d’interès per a cadascun d’aquests préstecs el fixarà cada banc, i, malgrat que la conjuntura és extraordinàriament complexa i incerta, l’executiu estatal confia que les condicions es mouran en paràmetres “raonables” en tractar-se d’operacions que tenen a l’Estat com a principal avalador. Aquest coixí d’ajuts s’anirà ampliant fins a arribar als 100.000 milions d’euros promesos el passat dia 17 per Pedro Sánchez.

Amb la pandèmia colpejant amb duresa els fonaments de la societat espanyola, el d’ahir va ser un Consell de Ministres del qual havien de sortir decisions i anuncis. Un altre de crucial, però ja conegut, va ser el de prorrogar quinze dies més l’estat d’alarma, decisió que avui haurà de ser ratificada pel Congrés. Igualment, també es va aprovar destinar 300 milions a les comunitats autònomes –45,5 seran per a Catalunya– per reforçar la seva xarxa de serveis socials per atendre persones grans, dependents o sense sostre, entre altres. A tot plegat, cal afegir-hi una altra dotació de 25 milions per garantir la continuïtat del servei de beques de menjador per als fills de famílies vulnerables. Finalment, també es va acordar aixecar les restriccions aèries amb Itàlia per poder repatriar els espanyols que hi són.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.