Política

Espanya i vuit estats més de la UE reclamen crear ‘coronabons’ per respondre a la crisi del covid-19

Els líders dels 27 decideixen aquest dijous la resposta econòmica a la pandèmia

El govern espanyol reclama, juntament amb vuit estats més de la Unió Europea, la creació de ‘coronabons’ per respondre a la crisi pel covid-19. En una carta dirigida al president del Consell Europeu, Charles Michel, els líders d’Espanya, Bèlgica, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Portugal i Eslovènia defensen que l’emissió de deute conjunt dels països de l’eurozona donaria l’estabilitat necessària a llarg termini per “fer front a les polítiques necessàries per contenir els danys causats per la pandèmia”. “El motiu pel qual utilitzar aquest instrument és fort, ja que tots estem fent front a un xoc simètric i extern del qual cap país té la responsabilitat, però del qual tots patirem les conseqüències negatives”, apunten.

Segons els líders dels nou estats, l’emissió de ‘coronabons’ seria una “resposta europea efectiva i unida”. “Aquest instrument de deute comú hauria de tenir la suficient mida i maduresa com per ser completament eficient i evitar els riscos ara i en el futur”, remarquen.

L’emissió de ‘coronabons’ oposa novament els habituals dos blocs. D’una banda hi ha els que són més partidaris d’una major integració fiscal, entre els quals hi ha Espanya, França, Itàlia o Portugal, entre d’altres, i de l’altra hi ha els Països Baixos, Alemanya i els nòrdics, que s’oposen a l’emissió de deute conjunt.

Els partidaris de la integració fiscal defensen que cal una resposta comuna i en bloc a la crisi causada pel coronavirus, mentre que els Països Baixos ja ha avisat del “risc moral” de la mutualització.

La carta al president del Consell Europeu arriba només un dia abans de la videoconferència en la qual els líders dels 27 hauran d’acordar la resposta econòmica al covid-19, després que la reunió de l’Eurogrup acabés sense cap mesura. L’ús del fons europeu de rescat i l’emissió de ’coronabons’ són les principals opcions que tenen els 27 sobre la taula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.