Economia

Els sindicats denuncien les “incerteses” del decret

CCOO calcula que la crisi de la Covid-19 ja ha deixat sense feina un milió de treballadors a Catalunya

Les patronals demanen “flexibilitat” i el sector de l’automoció es queixa que és un “desgavell”

Els sindicats han criticat les maneres com el govern espanyol va publicar, de matinada, l’ordre que regula les noves restriccions en l’activitat econòmica, tot i valorar de manera positiva que la paralització de serveis no essencials és una mesura “necessària” perquè “respon a les recomanacions dels experts” per frenar el coronavirus. CCOO i la UGT han valorat positivament el permís retribuït per a tots els treballadors i s’han ofert per acordar la recuperació de les hores dels empleats en la negociació col·lectiva. “Esperem que l’ampliació del confinament serveixi per frenar el contagi i reduir la pressió al sistema sanitari”, van dir a través d’una nota de premsa.

La UGT, en un primer càlcul, xifrava en 1,116 milions els treballadors afectats per aquesta mesura a Catalunya.

La secretària general de la USOC, Maria Recuero, valorava que, “independentment de les incerteses fins a l’últim moment sobre quines activitats s’haurien de paralitzar”, la mesura aplicada és “adequada per reduir els contagis de la pandèmia de la Covid-19 i no sotmetre el sistema sanitari al risc d’un col·lapse en l’atenció a les UCI en els casos més greus”.

La CGT, per la seva banda, lamentava: “El permís retribuït recuperable suposa que novament serem els treballadors i les treballadores qui assumirem el cost de l’aturada de l’activitat.” Per al sindicat anticapitalista, “es tracta d’una carta blanca als empresaris, ja que permet, quan sortim de l’actual situació d’emergència, mesures per augmentar la flexibilitat de la nostra jornada laboral que fins ara no tenien”.

De fet, les patronals reclamaven justament un increment de les mesures de flexibilitat per poder aplicar les decisions decretades pel govern espanyol. En aquest sentit, Foment del Treball explicava ahir a través d’una nota que “el compliment de les restriccions de mobilitat i l’enduriment del confinament per a tota la població serà possible si els sectors que continuen actius poden oferir la seva feina al conjunt dels ciutadans sense impediments innecessaris” i demanava “flexibilitat i suport legal per treballar”. També la Cambra de Comerç de Barcelona valorava bé la mesura tot i considerar insuficients les ajudes directes a les empreses, de manera que instava de nou al condonament de pagaments als autònoms i l’ajornament d’impostos durant tres mesos prorrogables, entre altres mesures.

Les empreses del motor eren les que es mostraven més crítiques i lamentaven el “desgavell” del decret. “La indefensió a la qual sotmet les empreses i els treballadors amb la posada en marxa del nou reial decret llei ens fa augurar un futur molt negre per al sector de l’automoció. Si ja hi havia un problema en la posada en marxa d’ERTO per causa de força major per la falta de criteris i l’aplicabilitat divergent en funció del govern autonòmic, ara s’hi han d’afegir més restriccions perquè les empreses es puguin acollir a una solució que els podria permetre sobreviure”, deien.

LES XIFRES

1
milió
de treballadors quedaran sense feina, de manera temporal o definitiva, per la crisi de la Covid-19.
69.260
sol·licituds d’ERTO
s’havien presentat a Catalunya fins ahir dilluns. La majoria, a Barcelona.

Més de 528.000 aturats amb expedients temporals

La crisi provocada pel coronavirus ja ha deixat a l’atur de manera temporal un total de 528.199 catalans, segons dades actualitzades ahir pel Departament de Treball de la Generalitat, que ha rebut un total de 69.260 sol·licituds d’expedients de regulació temporal (ERTO). En un dia, s’havien demanat 2.094 expedients més, i el nombre de treballadors afectats va créixer en 9.884 persones. CCOO calcula, però, que aquesta xifra és superior i podria arribar al milió, ja que s’hi afegeix mig milió de persones amb feines temporals o a temps parcial, de poca indemnització, que calculen que també es van veure afectades en les dues setmanes des que es va decretar l’estat d’alarma.

Dels ERTO registrats fins al dia d’ahir, 49.773 s’havien presentat a les comarques barcelonines (amb 413.075 persones afectades); 7.875, a Girona (50.402 treballadors); 3.981, a Lleida (22.398 treballadors); 5.904, al Camp de Tarragona (35.325 persones), i 1.727, a les Terres de l’Ebre (amb 6.919 treballadors afectats).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.