Economia

Centeno proposa ajornar el debat sobre els ‘coronabons’ i assumir les mesures on hi ha consens

El president de l’eurogrup veu un gran suport per a un nou paquet d’accions per protegir els pressupostos, les empreses i les treballadors

Preveu que tots els Estats sortiran de la crisi amb un deute més alt i caldran terminis llargs i interessos baixos

El president de l’eurogrup, Mario Centeno, s’ha mostrat partidari d’ajornar el debat sobre els anomenats coronabons, títols de deute comú, per a després de la crisi del coronavirus i concentrar-se ara en les mesures en les quals hi ha consens.

“Sortirem d’aquesta crisi amb un deute més alt per a tots els Estats. És decisiu que aquests deutes no siguin obstacle perquè els Estats assumeixin nous deutes”, ha dit en una entrevista que publica el diari alemany Süddeutsche Zeitung juntament amb altres mitjans europeus.

“Per a això necessitem terminis llargs i interessos baixos. Un camí per a reduir la càrrega de la crisi seria l’emissió de títols de deute comú. Podrien ser limitats en el temps, com el contempla la proposta francesa”, ha afegit.

No obstant això, de moment Centeno proposa prioritzar les mesures per a les quals cal consens i sobre les que es pot arribar a un acord en la reunió de l’eurogrup dimarts que ve.

“Veig un gran suport per a un nou paquet en defensa de l’eurozona i de tota Europa. Hem elaborat tres mesures de protecció per als pressupostos, per a les empreses i per als treballadors. Les tres reformes són una xarxa de seguretat de prop mig milió d’euros”, ha explicat.

Centeno ha al·ludit així al pla de línies de crèdit del MEDE per a Estats en problemes, als crèdits del Banc d’Inversions Europees per a empreses i als suports per a programes de jornada reduïda subvencionada proposat per la Comissió i ha deixat fora el tema dels eurobons.

“Sempre lluitaré per més integració a Europa, però la discussió sobre títols de deute comú no ha de posar en perill la nostra capacitat d’arribar a un consens sobre el paquet d’urgència amb les seves tres mesures de protecció”, ha insistit en relació amb la qüestió dels eurobons.

“Continuarem el debat”, ha afegit.

La proposta francesa, segons el polític portuguès, apunta a la fase de la reconstrucció després de la pandèmia i, a parer seu, “seria eficaç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.