Economia

Sánchez insta Europa a posar en marxa una “economia de guerra” per fer front a l’impacte del coronavirus

El president del govern espanyol proposa “un nou mecanisme de mutualització del deute” i un “gran pla de xoc” per a la recuperació del continent

Avisa que “fins i tot els països i governs més europeistes” necessiten “proves reals de compromís” de la UE

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, demana a la Unió Europea (UE) que posi en marxa una “economia de guerra” que permeti recuperar l’economia un cop superada la crisi sanitària del coronavirus.

En un article publicat a diversos diaris europeus, el dirigent socialista celebra el programa temporal de compra de deute del Banc Central Europeu (BCE) i el pla anunciat per la Comissió Europea contra l’atur, però considera que “no és suficient”.

Segons Sánchez, “cal anar més enllà” amb mesures de suport a l’endeutament públic dels estats. “Europa ha de posar en marxa una economia de guerra i promoure la resistència, la reconstrucció i la recuperació europea. Ha de fer-ho el més aviat possible amb mesures que donin suport a l’endeutament públic que estem assumint molts estats”, afirma.

A més, el líder del PSOE creu que una vegada passi l’emergència sanitària caldrà “mobilitzar gran quantitat de recursos a través d’un pla que hem anomenat nou pla Marshall i que haurà de tenir el suport de totes les institucions europees”.

En concret, proposa crear “un nou mecanisme de mutualització del deute, actuant com un bloc en l’adquisició de productes sanitaris de primera necessitat, establint estratègies coordinades de ciberseguretat i preparant un gran pla de xoc perquè la recuperació del continent sigui ràpida i sòlida”.

Endeutament “inevitable”

Sánchez admet que “serà inevitable que els estats membre generem un deute més gran per respondre a les conseqüències d’una crisi que és sanitària, però que també és econòmica i social”. Per aquest motiu, considera que les respostes no poden ser “les mateixes que estaven previstes per a xocs assimètrics de l’economia”. “Si el virus no entén de fronteres, els mecanismes de finançament tampoc poden fer-ho”, assenyala.

En al·lusió a les reticències d’alguns països del nord a l’endeutament públic, Sánchez afirma que “és el moment de trencar els vells dogmes nacionals”. “Estem en un temps nou i necessitem respostes noves. Conservem els nostres valors positius i reinventem la resta”, diu.

En aquest sentit, reclama evitar respostes similars a les d’una crisi financera o d’un estat en fallida. Sánchez ha recordat que la diferent aproximació a la crisi econòmica de principis de mil·lenni per part de la UE i dels Estats Units va condicionar-ne la posterior recuperació. “Els Estats Units responien a la recessió del 2008 amb estímuls mentre que Europa hi responia amb austeritat. Els resultats són per a tots coneguts”, indica.

“Europa se la juga”

Sánchez alerta que la gestió comunitària de la situació provocada pel coronavirus pot generar euroescepticisme “fins i tot els països i els governs més europeistes”, com creu que és l’Estat espanyol. “Les circumstàncies són excepcionals i exigeixen postures contundents: o estem a l’altura de les circumstàncies o fracassarem com a Unió”, sentencia. “Necessitem proves de compromís real. Necessitem una solidaritat contundent”, afegeix. I recorda que “la solidaritat entre europeus en un principi clau dels tractats de la Unió” i això, segons ell, cal “demostrar-ho en temps com aquests”.

Hi ha milions d’europeus que creuen en el projecte de la Unió. No els abandonem. Donem-los raons per seguir-hi creient. Ara o mai, perquè, en aquests moments, Europa se la juga”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.