Empreses

SOM Biotech valida possibles fàrmacs contra el COVID-19

La biofarmacèutica catalana especialitzada en reposicionament de fàrmacs ha col·laborat en el projecte amb l’Ewha Womans University de Corea del Sud

La biofarmacèutica SOM Biotech, especialitzada en el desenvolupament i descobriment de fàrmacs, ha validat in vitro tres fàrmacs que poden esdevenir noves teràpies per a tractar el COVID-19.

Els tres compostos són fàrmacs en fase clínica que inhibeixen la proteasa principal del SARS-CoV-2 i els seus estudis en pacients es poden iniciar de forma immediata.

SOM Biotech, amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB), ha utilitzat la seva tecnologia SOMAIPRO, basada en intel·ligència artificial, per identificar els inhibidors de les proteases 3CL dels virus SARS-CoV-2, SARS-CoV i MERS-CoV com a potencials candidats per a tractar el COVID-19.

El descobriment de l’activitat dels fàrmacs és el resultat dels treballs de recerca desenvolupats en col·laboració amb el Departament de Ciències Farmacèutiques de la Facultat de Farmàcia de l’Ewha Womans University de Corea del Sud, dirigit pel professor Dong-Hae Shin.

Entre els tres fàrmacs identificats i validats, un –l’Eravacycline TP-434– és un antibiòtic a base de tetraciclina, ja aprovat. El segon –el Prexasertib LY-2606368– es troba en desenvolupament clínic per a indicacions oncològiques, i el tercer és un compost natural en investigació per al tractament de l’hiperlipidèmia. Els tres fàrmacs poden ser reposicionats per tractar el COVID-19 i la companyia està treballant per iniciar els assajos en pacients al més aviat possible. Ja s’ha presentat la sol·licitud de patent de mètode d’ús per als tres fàrmacs a nivell mundial.

Segons Raúl Insa, CEO i fundador de SOM Biotech: “Hem unit esforços amb el professor Dong-Hae Shin de la Universitat Ewha Womans per aprofitar el nostre coneixement mèdic i científic amb l’objectiu de trobar noves solucions per al COVID-19. Amb la nostra tecnologia d’identificació de molècules basada en intel·ligència artificial hem validat compostos actius per a tractar el coronavirus. Treballem en el ràpid desenvolupament d’aquests medicaments per poder proporcionar als pacients tractaments efectius i segurs contra el COVID-19 al més aviat possible”.

SOM Biotech és una biofarmacèutica de referència en el reposicionament de fàrmacs -identificació de noves activitats terapèutiques de medicaments aprovats per a una altra indicació-a través de la seva plataforma pròpia d’intel·ligència artificial, cosa que redueix de forma considerable els costos d’inversió i temps d’arribada de nous tractaments al mercat.

Des de la seva creació en 2009, ha captat més de 12 milions de’uros procedents de capital públic i privat. En l’última ronda de finançament, que va tancar al març de 2019, va aixecar 7 milions.

La companyia ha desenvolupat més de 40 projectes, i ha signat acords de llicència mundial de dos dels seus productes: el SOM0226, per al tractament de l’Amiloïdosi per Transtiretina (ATTR), i el SOM0777, per a determinats càncers cerebrals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.