Economia

El TJUE diu que només ell pot decidir sobre el BCE

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va recordar ahir que és l’única cort que pot determinar que un acte d’una altra institució europea, com el Banc Central Europeu (BCE), és contrari a la normativa comunitària, una competència que escapa dels tribunals nacionals. En un comunicat, la cort europea va reaccionar així a la sentència emesa dimarts pel Tribunal Constitucional alemany, que considera que el BCE va depassar les seves competències amb el bilionari programa de compres de deute posat en marxa en 2015. A més de referir-se a un acte d’una institució comunitària, la sentència contradiu la part dispositiva emesa pel mateix Tribunal de Justícia de la UE el 2018, que va considerar que el BCE va actuar dins el seu mandat.

“Una sentència dictada amb caràcter prejudicial per aquest tribunal vincula el jutge nacional per a la resolució del litigi principal (...)”, diu el TJUE.

El TJUE adverteix que les divergències quant a la validesa d’aquests actes “poden arribar a comprometre la unitat de l’ordenament jurídic de la UE i perjudicar la seguretat jurídica”, i alerta que “els òrgans jurisdiccionals nacionals estan obligats a garantir el ple efecte del dret de la UE”. La decisió del Constitucional alemany ha comportat un terratrèmol dins al UE. No tant pel fet en si mateix, sinó per les implicacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.