Economia

Creix la preocupació pel possible tancament de Nissan

Els sindicats veuen confirmades les sospites que la planta de la Zona Franca té els dies comptats, com publica un diari nipó

La companyia parla d’“especulació” i es remet a la reestructuració que el CEO detallarà el dia 28

Els sindicats CCOO i UGT de Nissan van expressar ahir la seva preocupació creixent per la notícia del diari japonès Nikkei que assegura que el grup nipó es planteja tancar la planta de la Zona Franca de Barcelona i traslladar la producció a Renault.“Sembla que ja tenen decidit que Barcelona tanca. Ja sabíem que la decisió s’estava a punt de prendre i que no pintaven bé les coses. Això no fa més que confirmar el que ens pensàvem”, va explicar ahir el secretari general de CCOO, Miguel Ángel Boiza, sobre el que considera que és una “filtració”. “Amb la crisi de la Covid-19 ha canviat que la situació de Nissan és encara pitjor, o sigui que les decisions seran més dures”, preveu Boiza.

El responsable d’UGT, Xavi Hernández, tem el pitjor, però no perd l’esperança. “Tots els inputs que ens arriben son negatius, ja d’abans de la crisi de la Covid-19, però ara més”, lamenta. Al gener ja van començar les mobilitzacions i des del 4 de maig els treballadors estan en vaga indefinida.

Oficialment, l’empresa manté que la informació de Nikkei s’inscriu en la categoria d’especulació i de rumor –l’octubre passat Bloomberg ja va informar del possible tancament– i remet a la presentació davant la premsa internacional que farà el conseller delegat (CEO) de la companyia, Makoto Uchida, el pròxim dia 28 per detallar la reestructuració del pla estratègic fins al 2022 anunciada fa un any. Fonts de Nissan recorden que, entre la pandèmia i la situació que ja arrossegava la companyia, el pla de negoci s’ha d’actualitzar a mitjà termini.

Els treballadors també s’han posat en contacte amb el Ministeri de Treball, però els han dit que de moment no els consta res oficial. Els empleats alerten que estan en joc més de 3.000 llocs de treball directes entre les plantes de la Zona Franca, Sant Andreu, Montcada i Reixac i l’NDS (el centre logístic de distribució del port de Barcelona que embarca els vehicles). “Si cau Zona Franca, cauen aquestes altres tres, perquè depenen molt de nosaltres, alguna fins al 100%”, calcula Hernández. Indirectament, atraparia uns 20.000 empleats, creu Boiza.

A Barcelona hi ha dues línies de producció, la de la furgoneta elèctrica e-NV200 i una pick up per a Nissan, Renault i Mercedes, tot i que aquesta última ja va cancel·lar el contracte i el 30 de maig se n’havien de fabricar les últimes unitats. Tot i la falta d’informació, CCOO interpreta que el vehicle elèctric és el que es podria traslladar a Renault, fet que fa temps que temen que pugui passar.

La preocupació va escalar fins a esclatar en la política municipal de Barcelona. El portaveu del grup de Junts per Catalunya, Jordi Martí, va recordar a l’alcaldessa, Ada Colau, que l’obliga una declaració institucional aprovada al ple municipal de suport als treballadors de Nissan i a favor de fomentar polítiques adreçades al manteniment de la indústria a Barcelona, i va retreure-li els “atacs” de Janet Sanz al sector de l’automoció. La segona tinenta d’alcaldia va afirmar a l’abril que després de la crisi de la Covid-19 “cal evitar que es torni a reactivar” el sector i va advocar per “la reconversió industrial”, fet que va irritar el gremi, que en va demanar la dimissió.

LA FRASE

Amb la Covid-19 ha canviat que la situació de Nissan és encara pitjor: les decisions seran més dures
Miguel Ángel Boiza
Secretari general CCOO Nissan

Chacón demana claredat a l’empresa

La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, va reclamar ahir a Nissan “lleialtat i claredat” en la informació sobre el futur de la planta i “no llançar la tovallola” en l’objectiu de mantenir els llocs de treball i l’activitat de la companyia nipona a Catalunya. En declaracions a Efe, Chacón va revelar que dimarts va contactar amb el president de la companyia a Europa i amb el conseller delegat de la planta barcelonina i que tots dos li van assegurar que la decisió no està presa. També la van remetre a la roda de premsa del pròxim dia 28.

D’altra banda, els sindicats es reuniran aquesta tarda amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, interessat a conèixer de primera mà la situació i escoltar també les preocupacions dels treballadors. La reunió estava prevista ja abans que aparegués la notícia a Nikkei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.