Societat

Les queixes sobre companyies aèries disparen les reclamacions durant pandèmia 

Les queixes sobre companyies aèries s’han disparat a Catalunya des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 perquè moltes no tornen els diners dels vols cancel·lats i es limiten a oferir un bo per viatjar més endavant i amb una data límit.

La cancel·lació de vols per la declaració d’emergència sanitària mundial pel cornovirus es considera una circumstància de força major que no dona dret a compensacions econòmiques, però sí a la devolució de diners pagats pel bitllet.

L’Agència Catalana de l’Consum (ACC) ha rebut un total de 1.666 reclamacions relacionades amb el transport aeri des que va començar la pandèmia, de les quals 1.382 es refereixen a afectacions relacionades amb el coronavirus, bàsicament per cancel·lació de vols.

En el mateix període de l’any passat, les reclamacions sobre transport aeri en general presentades en aquest organisme van ser 229.

La directora de l’Agència Catalana del Consum, Beth Abad, explica que “una proporció molt elevada” de les reclamacions presentades durant l’estat d’alarma es refereixen a cancel·lació de vols.

Malgrat que les aerolínies tenen l’obligació de tornar els diners del vol cancel·lat, moltes companyies no ho fan i ni tan sols informen els clients que hi ha aquesta opció.

En altres ocasions, les aerolínies posen tan complicada la devolució de diners, instant el client a trucar a un número rere l’altre o a telèfons on no contesta ningú que, finalment, aquest desisteix del seu intent.

“No només és que no donin l’opció de reemborsament de diners, sinó el tracte que, en moltes ocasions, donen al consumidor”, destaca Abad, que explica que, entre les queixes més habituals, hi ha la de no rebre cap tipus de resposta per part de l’aerolínia o que ningú respongui al telèfon d’atenció al client.

Davant d’aquestes circumstàncies, Abad insisteix que tant el reglament europeu com el codi de consum de la Generalitat, que té competències exclusives sobre la matèria, estableix que un consumidor té dret que li tornin els diners si el vol s’ha cancel·lat.

Moltes aerolínies ofereixen directament un bo o “crèdit de vol” per utilitzar-lo més endavant en una reserva per viatjar i, en acceptar aquesta opció, ja no es pot reclamar res.

Segons Abad, no hi problema en el fet que el consumidor accepti el bo, sempre que sigui conscient que té dret a la devolució de diners, fet que “molta gent no sap”.

Per això, durant l’actual crisi, la Comissió Europea va insistir en “l’obligació de les companyies aèries a tornar els diners dels vols cancel·lats si els clients no accepten el bo”.

Davant d’aquesta situació el client té un mes per reclamar a les companyies aèries i, si passat aquest temps no s’obté resposta o aquesta no és satisfactòria, pot presentar una reclamació en qualsevol servei públic de consum, com l’ACC.

Acord de mediació

Tot i que el consumidor també pot posar una demanda al jutjat, la quantia dels bitllets anima més a anar per la via del consum per intentar acabar en un acord de mediació.

Quan aquest sistema no funciona, es pot recórrer a l’arbitratge si les dues parts hi estan d’acord, un procés que acaba amb un laude d’obligat compliment.

El problema en el cas de les aerolínies és que no estan adherides a l’arbitratge de l’Agència Catalana del Consum, per la qual cosa no es pot activar aquest mecanisme.

“És voluntari i costa molt”, assegura Abad, ja que entrar en l’arbitratge suposa acceptar determinats requisits i el laude és d’obligat compliment per a les parts, ja que, en cas contrari, comporta una sanció administrativa.

La majoria de les reclamacions que arriben per aquest assumpte a la Generalitat concerneixen a les principals aerolínies de baix cost que operen al Prat (Baix Llobregat).

“Les queixes es refereixen, sobretot, a aerolínies de baix cost, principalment Vueling i també Ryanair”, explica Abad, el que li sembla lògic, ja que Vueling és l’aerolínia que més vols tenia programats per a aquests mesos a l’Aeroport de Barcelona i, per tant, és la que més reclamacions acumula.

L’any passat el 51% de les reclamacions que es van posar a l’Agència Catalana del Consum es van acabar resolent per mediació o arbitratge.

En aplicació de reial decret de l’estat d’alarma, durant aquest temps les administracions públiques no han pogut gestionar aquestes reclamacions, encara que a partir de dia 1 de juny s’aixeca aquesta suspensió i es reactiven els processos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.