Política

Jové i Salvadó aporten al TSJC els 1,6 milions amb donacions

La Caixa de Solidaritat i Amnistia i Llibertat entreguen aquesta part de la fiança

La jutgessa espera que el Tribunal de Comptes indiqui que té els 2,8 milions de l’1-O reclamats a l’exsecretari d’Economia

“No hem estat ni estarem mai sols. Som milers plens de solidaritat i determinació. Seguim sense renúncies per la llibertat, la democràcia, la justícia i la República catalana. Moltes gràcies per ser-hi sempre incondicionalment! Amb vosaltres fins a la victòria!”, piulava ahir el diputat d’ERC i exsecretari general de la Vicepresidència i Economia, Josep Maria Jové, per agrair als ciutadans de Catalunya que hagin col·laborat en aportacions per recollir 1,6 milions d’euros que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li exigia, a ell i a l’exsecretari d’Hisenda i també diputat d’ERC, Lluís Salvadó, per haver organitzat l’1-O. El TSJC va informar que la Caixa de Solidaritat i l’associació Amnistia i Llibertat havien dipositat els 1,6 milions d’euros ahir, que és quan finalitzava el termini per fer-ho.

L’alt tribunal també va detallar que pel que fa als 2.888.881 euros de fiança exigits nomes a Jové per l’1-O, la magistrada instructora, Maria Eugènia Alegret, “està pendent de conèixer” si el Tribunal de Comptes considera que ja està abonada en haver rebut la fiança de la causa de l’1-O del Suprem. Així ho va al·legar al TSJC l’advocada de l’exsecretari d’Economia perquè no es reclamés dos cops pels mateixos conceptes.

A finals de febrer passat, la magistrada del TSJC va processar Jové i Salvadó pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació de fons, i revelació de secrets, que impliquen penes de presó i d’inhabilitació per a càrrec públic. I, un cop aportada la fiança, ara la fiscalia hauria de presentar el seu escrit d’acusació i les penes que demana per als dos diputats d’ERC, com a impulsors del referèndum d’autodeterminació. Després ho han de fer les advocades defensores, i finalment el TSJC ha de fixar la data del judici.

Paral·lelament, el jutjat d’instrucció 13 de Barcelona també ha acabat la instrucció contra una trentena de funcionaris i d’empresaris pels mateixos fets de l’1-O, on inicialment eren Jové i Salvadó, però en obtenir l’acta de diputats la seva causa va ser derivada a l’alt tribunal català en ser aforats. Aquí també resta que la fiscalia i les defenses presentin els escrits, i que es fixi data de judici, que se celebrarà a l’Audiència de Barcelona.

Al jutjat de Barcelona també hi ha dipositada una fiança de 5,8 milions d’euros pels mateixos conceptes de l’1-O, pel que fa als quals la Caixa de Solidaritat ha reclamat el seu retorn, en estar ja consignada al Tribunal de Comptes.

La nounada associació Amnistia i Llibertat, que es defineix com una entitat que “vetlla pel compliment dels drets humans i que denuncia la causa general contra l’independentisme”, va explicar, en un comunicat, que ha aportat “dues terceres parts de la fiança d’1.634.785,49 euros a través de bons solidaris”. Hi afegeix que són “petits préstecs solidaris que es retornaran en un màxim de tres anys” i així comparteix la tasca de la Caixa de Solidaritat, de la qual va destacar que “la seva ajuda ha arribat a més de 300 persones represaliades, moltes d’anònimes”. ERC també va agrair als ciutadans el seu esforç en col·laborar amb les donacions als encausats.

LA XIFRA

4
són els delictes
relacionats amb l’1-O dels quals s’acusa Jové i Salvadó: desobediència, prevaricació, malversació de fons i revelació de secrets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.