Economia

Injecció de 450.000 euros a l’hostaleria i el comerç gironins

Madrenas anuncia diverses línies d’ajuts econòmics als “sectors més afectats” per les noves restriccions

L’Ajuntament incorpora les mesures del Procicat a les addicionals ja aplicades

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, va anunciar ahir que el consistori injectarà 450.000 euros a l’hostaleria i el comerç de la ciutat amb l’objectiu “d’ajudar a revertir” els efectes de la crisi provocats per les noves restriccions en la lluita contra la pandèmia. Madrenas també va explicar que Girona incorporarà les noves restriccions del Procicat i que manté les mesures addicionals vigents a la ciutat des de mitjan setembre.

Ajuts directes

L’alcaldessa va assegurar que entén les queixes de l’hostaleria i el comerç, els dos sectors més afectats, però va demanar confiança en les decisions dels experts per poder salvar “la campanya” de Nadal. Per aquest motiu, va anunciar un pla d’ajuts del consistori gironí, però també va reclamar mesures de la Generalitat. Madrenas va defensar que, després de la “salut de les persones”, la seva primera prioritat és la lluita contra l’atur, que a Girona ja afectava 6.269 persones al setembre.

Amb aquest objectiu, el consistori ha treballat diverses línies d’ajuts. Una primera és a través del programa Girona Actua, que consistirà en 150.000 euros a disposició de les empreses per contractar treballadors. Les ajudes es destinaran a cobrir el sou mínim interprofessional (950 euros) per treballador i mes.

Madrenas va avançar que al novembre hi haurà una altra convocatòria de Girona Actua dotada amb 200.000 euros. En aquest cas, per pagar una part de la nòmina dels treballadors ja contractats. Hi podran accedir autònoms, petites empreses i entitats de treball social que hagin experimentat una reducció dràstica dels ingressos o que hagin hagut d’aturar l’activitat en la primera o en la segona onada de pandèmia. Per últim, el consistori farà una aportació de 100.000 euros a les associacions dels dos sectors perquè els destinin als seus associats. Les d’hostaleria i restauració rebran 45.000 euros i les de comerç, 55.000 euros.

Restriccions

L’Ajuntament limitarà l’accés a les seves oficines per evitar les interaccions socials: “Recordem que el 90% dels tràmits municipals es poden fer de manera telemàtica.” L’alcaldessa va assegurar que, en cas de “situacions de dificultat”, el consistori es posarà en contacte amb la persona interessada per guiar-la en la tramitació digital. El transport públic es mantindrà en les mateixes condicions que les actuals, tant pel que fa a rutes com a les freqüències horàries. L’Ajuntament també mantindrà els 111 parcs infantils tancats i hi afegeix el tancament de parcs i jardins urbans a partir de les 8 del vespre.

Les activitats culturals a l’aire lliure es prohibeixen, i només es podran fer en recintes interiors estables reduint l’aforament a un 50%. També se suspenen totes les competicions amistoses i es redueix a un 50% l’aforament als cursos i les activitats dels centres cívics.

Madrenas va avisar que s’intensificaran els controls policials per evitar que la gent vagi sense mascareta. En aquest sentit, des del juliol s’han posat 272 denúncies. També es controlarà que no es consumeixi als bars i restaurants, tot i que l’alcaldessa va recordar que poden estar oberts per fer repartiment a domicili o per recollir-hi comandes.

Guanyem vol que s’adaptin els lloguers

Guanyem Girona va demanar a l’alcaldessa que faci una crida als propietaris dels locals on hi ha bars i restaurants per adaptar els preus dels lloguers. També va proposar l’exempció de la taxa d’escombraries i de terrasses, aquesta última ja anunciada per Madrenas. Finalment, Guanyem Girona va sol·licitar que es mantingui el servei als menjadors socials, també anunciat per Madrenas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.