Política

El rei Joan Carles prefereix no tornar aquest Nadal

L’emèrit justifica que és persona de risc i la Casa del Rei desmenteix que estigui ingressat per la Covid

Sánchez dona negatiu, però farà quarantena fins a la vigília de Nadal pel contagi de Macron

El rei Joan Carles I descartaria tornar per les festes nadalenques, pretesament a causa de la pandèmia. Així ho va assegurar en un programa d’Antena 3 ahir al matí: “He decidit no viatjar per aquestes dates nadalenques per la trista situació de la pandèmia a Espanya i al món i perquè soc persona d’alt risc. Amb l’esperança que tot millori.” L’emèrit farà 83 anys el 5 de gener que ve. Després de fer-se públic, la infanta Elena i els seus fills estarien estudiant viatjar a Abu Dhabi per les festes, segons el digital Vanitatis.

D’altra banda, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, va tornar a insistir públicament en el suport dels socialistes a un eventual retorn de l’emèrit. Això tot i la incomoditat que genera en privat aquest retorn a l’executiu, perquè potencialment agreujaria la tensió amb el soci de govern –Podem– i perquè també considera que contribueix al desprestigi de la monarquia. Per Ábalos, tornar o no és “una decisió personal” i “un dret que ningú li pot qüestionar”, malgrat que està sent investigat per tres causes per presumptes irregularitats financeres. En el mateix programa d’Antena3, Espejo público, l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va assegurat que “seria bo que, sense pressa, [Joan Carles I] ens expliqués alguna cosa”. Des que el 3 d’agost passat va marxar, sense comunicar-ho públicament, de Joan Carles no se’n sap pràcticament res, malgrat que continua sent membre de la família reial. A Abu Dhabi no fa vida pública i l’única notícia directa és la seva signatura en la felicitació de Nadal de la Casa del Rei, la setmana passada.

Malalt o no?

En paral·lel, la Casa del Rei va respondre ahir al matí a la informació publicada pel diari Ara, rotatiu que assegurava que havia “entrat la setmana passada a la clínica Cleveland d’Abu Dhabi”, però que en desconeixia l’estat de salut. La Zarzuela, en una brevíssima nota, va desmentir que ahir estigués hospitalitzat, però no va especificar si ho havia estat la setmana passada o si havia emmalaltit per la Covid-19 algun cop.

La clínica Cleveland no va voler donar cap mena d’informació, i l’ambaixada espanyola al país àrab tan sols va comentar que desconeixia si el rei emèrit havia estat o està malalt.

D’altra banda, qui sí que ha donat negatiu en la prova PCR del coronavirus és el president espanyol, Pedro Sánchez. El test se li va fer després que el govern francès fes públic ahir al matí que el president Emmanuel Macron era positiu per la Covid, un test que se li va practicar després de tenir-ne símptomes. Tots dos mandataris es van trobar dilluns passat a París, on Sánchez va participar juntament amb ell en un acte de l’OCDE i van estar dinant al Palau de l’Elisi. El positiu de Macron ha obligat a confinar altres dirigents europeus, incloent-hi el president del Consell Europeu, Charles Michel. El primer ministre francès, Jean Castex, també ha donat negatiu.

Tot i el negatiu del president espanyol, no serà fins al 24 de desembre –deu dies després del contacte amb Macron– que el president Sánchez podrà deixar la quarantena, en compliment dels protocols sanitaris. Sánchez ja va anul·lar ahir la seva agenda pública, que al matí incloïa assistir a la inauguració d’una exposició juntament amb el rei Felip VI. Durant la quarantena es farà un seguiment mèdic de Sánchez, a l’aguait per si apareixen símptomes, i se li farà una altra PCR d’aquí a uns dies.

LA FRASE

Si ve, perquè ve, i si no ve, perquè no ve. És una decisió personal que ningú li pot qüestionar
José Luis Ábalos
MINISTRE DE TRANSPORTS

La fiscalia investiga si el xat dels militars és delictiu

La fiscalia ha obert diligències per investigar el contingut de les converses d’un grup de WhatsApp anomenat El xat de la XIX de l’Aire, en el qual alts comandaments de l’exèrcit jubilats comentaven que seria necessari “afusellar 26 milions d’espanyols”, i parlaven del dictador Franco com a “irrepetible”. Un altre grup de militars va enviar una carta al rei alarmats perquè la “cohesión nacional” està en risc. La investigació es fa a instàncies del Ministeri de Defensa i vol determinar si els comentaris poden ser delictius. Defensa va enviar un escrit a la fiscalia en què li demanava que investigués “en defensa de la legalitat”. La ministra, Margarita Robles, va assegurar que el xat “repugna el respecte que es deu a una societat democràtica i pluralista”. La fiscalia de Madrid considera que al xat “s’aboquen manifestacions totalment contràries a l’ordre constitucional, fent al·lusions velades a un pronunciament militar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.