Política

‘Kitchen’, o la cuina de la por del PP amb fons reservats

fi

L’espionatge il·legal a Bárcenas orquestrat a Interior en època de Fernández Díaz s’obre en canal a l’Audiència i al Congrés

Els SMS de l’ex-mà dreta l’incriminen

Neguit al PSOE pel que pugui dir Villarejo de Rubalcaba si és citat

De los Cobos era qui firmava l’entrega de fons reservats i diu que no en sap res
Villarejo: “Jo tinc la cartera en un costat i el cor en l’altre, i és vostre”

Si no fos per José Luis Peñas i la seva denúncia original, no hi hauria cas. “El cas Gürtel és el cas Púnica com és el cas Kitchen: si no hi ha la Gürtel, no es fa la Kitchen contra Bárcenas”, adverteix Peñas, exregidor del PP, al seu domicili de Villanueva del Pardillo (Madrid). Originada per un llapis de memòria trobat a casa del comissari José Manuel Villarejo, la Kitchen s’anomena així per l’afició del policia patriòtic a anomenar el xofer de Bárcenas, Sergio Ríos, amb l’apel·latiu de cuiner, i la cuina és una indústria de la por amb fons reservats.

La recepta única del menú d’aquesta policia al marge del control judicial que ara s’obre en canal –tant a l’Audiencia Nacional com, aviat, en la comissió d’investigació al Congrés, presidida per la socialista Isaura Leal i que arrencarà aquest 2021 amb una durada de quatre mesos– era l’espionatge il·legal a l’extresorer del PP i amo de dues dècades de secrets comptables per robar-li proves compromeses i evitar que perjudiquessin el partit als tribunals a partir del 2013. La idea neix en una conversa de Villarejo el juliol del 2009 al despatx que María Dolores de Cospedal tenia a la seu del PP del carrer Gènova i en què ella estava amb el marit, Ignacio López del Hierro. “Jo tinc la cartera en un costat i el cor en l’altre. El cor és vostre. Sempre que heu governat vosaltres, mai he guanyat diners, però sempre que hi ha el PSOE, com que són tan desastres, sempre m’encarregaven coses”, se sincera Villarejo, que ho grava tot. Aquest àudio és el que neguiteja encara ara el PSOE, que dubta de la conveniència que l’agent de les “clavegueres” acudeixi a declarar al Congrés –sí que ho exigeix Unides Podem– per si es guarda alguna bomba informativa de la seva etapa de col·laboració amb Alfredo Pérez Rubalcaba, que va ser ministre de l’Interior del 2006 al 2011.

Quatre anys després que Villarejo traslladi al PP que té a les seves ordres un grup d’agents disposats a torpedinar l’acció judicial per atenuar els danys al partit, ell i l’inspector Andrés Gómez Gordo capten el confident Sergio Ríos entre el 2013 i el 2015 per 2.000 euros al mes i ell fa de talp per al grup parapolicial com a xofer de Bárcenas i de la dona, Rosalía Iglesias. L’encàrrec regala sovint escenes pròpies de Mortadel·lo i Filemó, com ara quan Ríos se sent tan pressionat per Villarejo per intervenir el mòbil de Rosalía Iglesias que el fals xofer li agafa el telèfon a ella i es truca a si mateix i no sap després com esborrar la trucada sortint. O com quan el 23 d’octubre del 2013 el fals capellà Enrique Olivares irromp a la llar de Bárcenas disfressat i a punta de pistola per emmordassar Rosalía, el seu fill i la dona de fer feines amb l’objectiu de robar memòries USB a l’antic tresorer. El més sorprenent de tot és que Ríos –que dona nom a l’operació, atès que és identificat per Villarejo com el cuiner– treballa actualment amb plaça a la policia espanyola a Madrid: va ser el número 254 dels 255 aprovats en les oposicions del 16 de maig del 2017, amb Fernández Díaz com a ministre de l’Interior. “A mi em posa els pèls de punta que un tipus que fa de xofer de Bárcenas i que li roba proves estigui ara fent de policia; és complicat de digerir. Villarejo ja em va estar espiant per ordre d’Esperanza Aguirre pel cas Majadahonda. I Villarejo és un cas aïllat? Jo crec que no. De Villarejos, si en tens un, en pots tenir molts!”, alerta el denunciant de la corrupció, José Luis Peñas, que espera un indult aquest 2021 perquè el tribunal de la Gürtel –que li deu les proves– l’ha condemnat a quatre anys i nou mesos de presó.

Que Peñas és un denunciant de la corrupció que ha marcat la història contemporània és empíric: sense ell no hi hauria cas Gürtel, i sense la condemna al PP com a partícip a títol lucratiu de la Gürtel no hi hauria la moció de censura de Pedro Sánchez que el juny del 2018 va expulsar Mariano Rajoy de La Moncloa.

Si el ministre Jorge Fernández Díaz confiava a esquivar el cas Kitchen després de ser assenyalat com a inductor de la policia patriòtica contra l’independentisme, l’amargor del subordinat Francisco Martínez pel fet de no anar a les llistes del PP de Pablo Casado el 2019 va afluixar la llengua del subordinat i les ganes d’aportar proves al magistrat de l’Audiència Manuel García-Castellón. Martínez va guardar amb zel els SMS telefònics que intercanvia amb el ministre Fernández Díaz i els registra davant de notari com a evidència que porta a la imputació del polític català. El 29 d’octubre, Martínez va dir al jutge que tot el Ministeri de l’Interior estava al corrent del dispositiu irregular i que és el mateix Fernández Díaz qui li revela l’existència de Kitchen i d’un confident en l’entorn de Bárcenas, el xofer Sergio Ríos. Tot i la profusió de detalls que aporta Martínez, Fernández Díaz ho nega tot: “Mai vaig sentir a parlar de Kitchen. No em crec aquesta operació”, diu al jutge. I l’acusa d’haver manipulat els SMS.

Quan el jutge García-Castellón –que dona tota la veracitat als SMS– els va sotmetre a un tens acarament, Martínez va fer sortir els colors a l’antic superior. “Em trucaves cada dia a qualsevol hora, fins i tot els caps de setmana”, li va etzibar.

La ignorància també va ser l’excusa del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que el 2013 era qui firmava els pagaments a càrrec dels fons reservats com a director del gabinet de coordinació i estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat. El 23 de novembre, davant del jutge, De los Cobos va fer la proesa de no embrutar ningú gràcies a no saber res: va afirmar que no li constava la participació de Fernández Díaz ni de Martínez en cap operació il·legal, que no sabia a qui eren entregats els diners i que tampoc havia sentit res del cas Kitchen.

Si bé Fernández Díaz és ara l’últim tallafoc de Rajoy en les “clavegueres” de l’Estat, el 2021 no només farà implosió la Kitchen: el 8 de febrer arrenca el judici de la peça separada de la caixa B del PP i després vindran Lezo i Púnica.

Enrique García Castaño

Conegut en el submon policial de les “clavegueres” com El Gordo, aquest comissari i cap de la UCAO –unitat central de suport operatiu– rep l’encàrrec de llançar l’operació Kitchen per part d’Eugenio Pino –director operatiu de la policia espanyola del 2012 al 2016, que li hauria entregat 53.266 euros per la missió– i ell posa en circulació 70 agents per fer els seguiments i un espionatge extrajudicial a Bárcenas i a la seva llar (“el zulo”, en l’argot de la trama). És amic d’un sacerdot enrolat en la trama, Silverio Nieto, que abans de l’ordenació era policia i que conserva placa i pistola, a més d’haver fet de confessor de Fernández Díaz.

Diego Pérez de los Cobos

Trenta-dos mesos després de ser l’autor intel·lectual de la repressió policial de l’1 d’octubre del 2017, el coronel de la Guàrdia Civil va ser destituït el 25 de maig pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per “pèrdua de confiança”. L’home que ja vestint l’uniforme verd va ser voluntari en el cop d’estat del 23-F del 1981 i que el 1992 era processat –amb sentència absolutòria– per tortures a un membre d’ETA apareix en la Kitchen perquè tenia el poder de firmar pagaments a càrrec dels fons reservats com a director del gabinet de coordinació i estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat, però ell se’n desmarca.

Jorge Fernández Díaz

L’únic ministre català de Rajoy i garant del flanc més dretà i ultracatòlic al PP tenia la lleialtat a prova d’escàndols del líder. Confiava a esquivar Kitchen després de l’operació Catalunya, però la mà dreta a Interior, Francisco Martínez, va registrar davant de notari el 2019 uns SMS seus que l’incriminen. Si ja el 2016 va voler fer creure que ell no havia dit “la fiscalía te lo afina” sinó “la fiscalia... en fin... a...”, ara diu que els SMS estan manipulats i ha aportat un informe pericial de prova que el jutge no es creu. “Deixa’m dir a mi qui era la meva mà dreta”, va ser la seva última frase etzibada a Martínez amb aroma de cinema negre.

Francisco Martínez

Als seus 45 anys, té l’atractiu literari del ressentit. Ex-secretari d’estat a les ordres de Jorge Fernández Díaz a Interior, els seus missatges de mòbil incriminen el superior i la també exministra De Cospedal perquè declara que tota la cúpula n’estava al cas. En l’acarament amb Fernández Díaz davant el jutge, va humiliar el superior demostrant que és mentida que no utilitzi la lletra K en els SMS (hi diu “kedado”), ja que té amics com ara el cardenal Antonio Cañizares i Mauricio Casals (A3) anotats al mòbil amb la K i no amb la C. Martínez es va sentir abandonat el 2019 per Pablo Casado pel fet de no anar a les llistes del PP.

José Manuel Villarejo

El paradigma de les “clavegueres” espanyoles està en presó preventiva des del novembre del 2017. És un llapis de memòria que es troba en un escorcoll del seu pis el detonant de la Kitchen, que és una de les peces separades del gran cas Tàndem. Villarejo es vanta de tenir el cor amb el PP però la cartera oberta als encàrrecs que li fa el PSOE quan és al govern –“com que són tan desastres, doncs sempre m’encarregaven coses”–, i això fa por a l’actual PSOE. Afí a De Cospedal, la seva vida i la seva caiguda estan marcades per l’enfrontament amb el director del CNI, Félix Sanz Roldán, fidel ariet de Soraya Sáenz de Santamaría.

Luis Bárcenas

L’amo de vint anys de secrets comptables del PP (del 1990 fins al 2009) com a gerent i tresorer va entrar a la presó el 2013. És a Soto del Real complint condemna per l’etapa 1 del cas Gürtel, però vol el trasllat a Alcalá-Meco des que el 8 de novembre hi va entrar la dona, Rosalía Iglesias. Si bé el PP tenia por que la presó de la dona el portés a llançar alguna bomba informativa, res ha succeït. En el cas Kitchen ell és la víctima, perquè els 70 agents de la trama parapolicial –inclosos el fals xofer Sergio Ríos i el fals capellà Enrique Olivares– perseguien l’accés a la seva llar del número 34 del carrer Príncipe de Vergara de Madrid per eliminar les proves que perjudiquessin el PP de Rajoy.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.