Empreses

VB Devices aixeca 1,2 milions per iniciar la seva expansió comercial

La firma biomèdica llança al mercat VARIXIO i altres productes per al tractament de les varius

Roche no descarta que la firma pugui ser absorbida d’aquí a un parell d’anys

La biomèdica VB Devices, especialitzada en solucions per a medicina vascular, emprarà els 1,1 milions d’euros que ha aixecat en una ronda de finançament per escalar la fabricació dels seus productes i preparar l’aterratge al mercat dels EUA.

La companyia, que opera des de l’any 2016 acaba de llançar al mercat VARIXIO, un producte que la firma vol convertir en l’estàndard en el tractament de varius mitjançant escleroteràpia, atès que automatitza la preparació de microescuma, tot afavorint així que s’eviti arribar a la intervenció quirúrgica.

Amb l’aportació de nous recursos financers, com explica l’angiòleg i cirurgià vascular Enric Roche, cofundador de la companyia amb Federico Grego, que n’és el CEO, “es vol escalar la fabricació, ja que ara el dispositiu de VARIXIO es fa amb una sola cavitat, però la intenció és invertir en motllos per treballar amb multicavitat, tot robotitzant i automatitzant el procés industrial, la qual cosa suposarà abaratir costos en un 50%”. A més, VB Devices vol desplegar una estratègia comercial que tindrà la base en una plataforma de comerç electrònic per a tot Europa i en copromotors locals del producte, els quals, a diferència dels distribuïdors convencionals, estan alliberats d’obligacions contractuals i percebran un percentatge de les vendes.

Així mateix, VB Devices està preparant tots els tràmits per complir amb els requisits de regulació que s’exigeixen als EUA, procés que pot trigar, a tot estirar, dos anys. Roche considera que “els EUA tenen un gran potencial, atès, que són un únic mercat tan gran com la UE que aprecia molt l’ús de dispositius tecnològics per als tractaments mèdics”. Un altre mercat on tenen previst ser a curt termini és el Japó.

Creixement exponencial.

VB Devices compta cloure l’any amb unes vendes de 450.000 euros, per assolir en dos anys un volum de negoci de 4,3 milions d’euros i sortir de les pèrdues, amb un ebitda d’1,2 milions d’euros. Així mateix, la plantilla actual de cinc persones s’ampliarà en els pròxims anys, fins a arribar a catorze l’any 2025.

La ronda de finançament s’ha tancat a través de la plataforma de micromecenatge biomèdic Capital Cell, a les quals se suma el capital aportat pels fundadors, altres socis i d’un grup de metges especialistes en cirurgia vascular, liderats pel britànic Mark Whiteley. Com comenta Roche: “Ha estat sorprenent l’èxit de la ronda, que estava previst que es desenvolupés en dos mesos i s’ha tancat en cinc dies. A més, que un grup de metges reputats hagin apostat per nosaltres ens dona credibilitat.”

VB Devices s’ha associat per als seus projectes, que també inclouen eines de cateterisme com CRABCLAMP i CUTNEEDLE, amb socis tecnològics com Eurecat i industrials com Moldes ITM, Innovamed i Sacopa Medical.

Enric Roche no descarta que en el termini de dos anys, VB Devices pogués ser adquirida per una gran empresa multinacional. “És possible que, com que oferim uns productes per al mercat global, vingui una empresa d’àmbit global i adquireixi VB Devices.” Els fundadors de la firma creuen que vincular-se a un gran grup podria garantir l’ampliació de les famílies de productes.

Fa set anys, el doctor Roche, cap de servei a l’Hospital Universitari Sagrat Cor i a l’Hospital General de Catalunya, a més de disposar de consulta privada i ser professor de la Facultat de Medicina de la UB, va iniciar pel seu compte la recerca per fer realitat dispositius que milloressin la pràctica clínica. “Vaig fer prototipus i vaig demanar patents, però després de parlar infructuosament amb cases comercials, em vaig adonar que un metge no té prou coneixements del món de l’empresa.” Aleshores, va aparèixer l’emprenedor biomèdic Federico Grego per donar forma al projecte empresarial, que, de fet, va començar a caminar l’octubre del 2016.

Cercar tractaments més precisos

L’escleroteràpia ha experimentat un gran creixement en els darrers deu anys, ja que aquesta tècnica d’injectar un producte per assecar venes varicoses evita sovint la sala d’operacions. VARIXIO és un dispositiu que esdevé més precís i assoleix un resultat qualitativament superior a la tècnica habitual d’agitar dues xeringues de forma manual, amb la qual cosa, com diu el doctor Roche, “els resultats són variables.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.