Empreses

Els somnis desborden el recipient

i3D comercialitza envasos sostenibles de productors asiàtics; el seu fundador vol aconseguir suports per produir-ne aquí

“He cercat la complicitat de la indústria paperera sense èxit”

David Esteban, fundador i màxim executiu de l’empresa d’envasos sostenibles i3D, buscar un soci financer que aporti els 2 milions d’euros que necessita per reforçar l’organigrama de la companyia i alliberar-lo d’algunes tasques a fi i efecte d’entomar el repte d’incorporar la recerca de producte i la producció en l’àmbit d’activitat. El negoci d’i3D s’ha centrat fins ara en la representació a Espanya i a Europa de fabricants estrangers, sobretot d’Àsia, d’envasos compostables, reciclables i reutilitzables, adreçats a la gran distribució, el detall, el sector Horeca i als productors d’aliments. La voluntat és que l’empresa també comercialitzi producte propi desenvolupat i fabricat a casa nostra.

Seria un pas més en l’evolució d’i3D, que va néixer el 2010 amb la importació de safates d’alumini, a les quals ràpidament es van incorporar els envasos de PET i propilè, de fabricants turcs.

Compostable.

A partir del 2015, l’empresa va afegir al catàleg els productes fets amb fibres naturals, com ara bagàs de la canya de sucre, bambú o fibra de palma, que van tenir un gran èxit, però no immediatament. “En una fira de packaging de París vaig descobrir un petit fabricant de safates fetes de fibra de palma i vaig aconseguir la representació per a Europa amb el compromís de compres periòdiques de producte”, explica Esteban. Les comandes van començar a arribar al magatzem, però s’anaven acumulant sense que despertés cap interès comercial perquè el seu preu era quatre vegades superior al del producte convencional. Tot va començar a canviar quan un gegant de la gran distribució va anunciar que abandonava el plàstic i apostava per l’envàs compostable. Era el 2018, i en l’edició d’aquell any de la fira Hispack va participar i3D: “Vam exhaurir totes les existències en pocs dies”, recorda Esteban.

A partir d’aquell moment, han anat incorporat gènere d’altres productors sota el paraigua de la marca Fibrapack, fins a sumar una vintena de firmes manufactureres de la Xina, Taiwan, Malàisia, Hong Kong i l’Índia. En l’actualitat, també els encarreguen productes a la mida dels clients. El catàleg inclou bosses, safates, coberts, bols, gots, cistells i altre tipus de parament. En pocs anys, la facturació de l’empresa ha passat d’1 milió d’euros a 5, en l’actualitat.

Per això, el fundador d’i3D pensa que ha arribat el moment de sondejar la creació de producte local. “Estem comprant a Àsia envasos fets amb subproductes del camp, però aquí també generem molt material de rebuig que no sabem aprofitar, com ara les branques de tomaqueres, les peladures de plàtan o les pells del raïm.” David Esteban vol desenvolupar una alternativa local al producte que ara arriba de fora: “El meu somni és crear un complex productiu i fabricar a Catalunya”, subratlla, tot i que lamenta que no ha trobat gaire suport ni per part de l’administració ni dels productors locals: “He intentat engrescar la indústria paperera, que pot aportar know how sobre com tractar les fibres naturals, però només hi veuen complicacions”, assegura.

Mentre no cristal·litza la seva ambició de fer recerca i produir, ha obert una nova línia de producte a i3D: els envasos reutilitzables. Reboottle són ampolles per dur a sobre i reomplir, reduint el consum de plàstic d’un sol ús. N’hi ha que tenen un filtre per a tes o infusions; les que mantenen la temperatura, ja sigui freda o calenta, i les lleugeres i resistents per fer esport o anar d’excursió. Un dels principals públics objectius d’aquestes ampolles és el client corporatiu: “Volem ajudar les empreses a reduir els residus de les oficines, que posin fonts d’aigua i que la gent tingui les seves ampolles”, explica. Els envasos es poden personalitzar amb els colors i els logotips corporatius. És el primer cop que i3D, que treballa sempre amb distribuïdors, ha obert un canal de comerç electrònic per vendre directament al consumidor final.

i3D aspira a arribar als 6 milions d’euros de facturació aquest any, amb un creixement tant en el mercat espanyol com de fora: França, Portugal, Bèlgica, Alemanya, el Canadà i el Senegal.

I3D

Facturació
5 M€
Treballadors
7
Any de fundació
2010
Esteban també participa en altres negocis: empreses d’ambientadors de cotxe, de mascaretes, de bosses de plàstic rígid i projecta una nova xarxa social.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.