Empreses

Simon inicia a Olot una transformació industrial que desplegarà a les filials

La companyia inverteix 15 milions d’euro en automatitzar la producció i crear estàndards d’organització exportables

La multinacional centenària de material elèctric Simon ha invertit 15 milions d’euros en automatitzar i modernitzar la fàbrica d’Olot, la que va ser la primera de la companyia, i transformar-la en un referent industrial per a les filials que el holding té repartides en els nou països de tot el món on té presència productiva. La inversió, que s’ha fet amb recursos propis, s’ha destinat principalment a l’adquisició de màquines de darrera generació, que han doblat la capacitat de producció.

La posada al dia permetrà absorbir la producció de la fàbrica de Riudellots de la Selva, que tancarà aquest desembre després d’un acord amb els treballadors. El pacte obliga a reubicar 62 dels 88 empleats de la plantilla, que es farà principalment a Olot, que actualment dona feina a 280 persones, i al centre de Martorelles (Vallès Oriental).

De moment, la planta d’Olot només funcionarà amb un torn, el que significa que estarà a un terç de la capacitat màxima, que és de 10 milions de peces l’any. L’increment de producció dependrà bàsicament de la demanda del mercat español, tot i que la intenció és proveir en un futur la resta d’Europa, Rússia i Amèrica Llatina: “És una fàbrica pensada per exportar”, ha dit Esteban Bretxa, que va ser nomenat màxim executiu de Simon el novembre del 2019, després de 15 anys ocupant diversos càrrec a l’àrea financera i de negoci de la companyia.

La transformació d’Olot també passa un canvi estructural en l’organització que valori el coneixement que ha atresorat la gent de la casa, de manera que no es perdi quan el treballador es jubila, segons ha explicat Albert Pérez, director d’operacions, en una visita avui a la planta.

Simon va tancar el 2020 amb una facturació consolidada de 251 milions d’euros, un 9% menys per efecte de la pandèmia, que es va tenir un impacte molt centrat en el primer semestre de l’any ja que en el segon es va recuperar part de les vendes perdudes. A aquesta xifra s’haurien de sumar uns 50 milions d’euros de les empreses participades, que no consoliden. La previsió per aquest any és arribar als 295 milions d’euros, el que significaria créixer un 19% més que el 2020 i un 7% més que el 2019. “La pandèmia ens ha fet valorar la nostra llar i preveiem més vendes animades per les reformes”, ha dit Bretxa.

Simon també ha reforçat la presència a Vietnam amb l’adquisició del 51% de l’empresa que fabrica i distribueix els productes de la marca catalana a la regió.

Una altra inversió important és la transformació de l’antiga fàbrica del Poble Nou de Barcelona que passarà a ser la nova seu central corporativa en substitució de la del carrer Diputació: les obres van començar el 2020 i estaran enllestides el 2023.

Simon, que ha crescut fabricant endolls i interruptors, es troba ara en una transició cap als sistemes de regulació de la llum i dels punts de càrrega, on perd importància el mecanisme i guanya valor el programari. En aquest sentit, Simon s’ha aliat amb l’empresa tecnològica ProtoPixel, especialitzada en il·luminació dinàmica i basada en l’experiència.

Paral·lelament, també ha reforçat l’aposta per la recàrrega del vehicle elèctric, amb una joint venture amb la firma Selba Solutions, per impulsar un negoci que es considera estratègic.

D’altra banda, Bretxa ha reconegut que els problemes de proveïment internacional de matèries primeres, sobretot de coure, argent i plàstic, i d’alguns components electrònics estan afectant la companyia que ha hagut de cercar nous proveïdors a l’Àsia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.