Societat

DAVID CUSÓ

REPRESENTANT ASSOCIACIÓ VEÏNS DEL GÒTIC

“Jo sé si és millor un carrer o un altre”

Els guies turístics professionals exigeixen que es confiï en ells a l’hora de circular pel barri vell de la ciutat perquè ho coneixen a fons

Demanen més places per deixar parar els autobusos i alliberar la circulació de gent

L’Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya (APIT) va signar el decàleg de bones pràctiques a contracor. Ja hi havia punts amb els quals no estaven d’acord, com ara la reducció dels grups a 15 persones.

APIT no veu funcional el fet de fer grups de 15 persones?
En absolut, perquè hi ha punts en els quals pots anar en grup de 30, però altres en els quals et cal un altre guia perquè els has de dividir per poder circular. Aquest decret és una tireta, només tapa, no soluciona res.
I el fet que s’indiquin sentits únics per a alguns carrers?
Ens sorprèn, perquè aquesta opció de fer circuits fixats, quan elaboràvem el decàleg, va ser una conversa d’un moment, de tertúlia, informal, però no vam dir mai que s’hagués de tirar endavant. No és gens pràctic ni lògic. Si aparques l’autocar a Correus i puges per Regomir fins a plaça Sant Jaume, després no pots seguir pel carrer del Bisbe perquè aquest està reservat per anar des de la catedral a la plaça!
I els guies preferirien que no hi hagués aquesta regulació?
Els guies oficials estem molt ben preparats, deixeu-nos fer la nostra feina. Som els primers que volem una regulació, però sense exagerar. Jo amb un cop d’ull ja sé si és millor passar per un carrer o un altre per molestar al mínim possible. Si el dels Comtes o el carrer Paradís està ple, me’n vaig pel call o tiro fins a la plaça del Rei. I si cal, ja faré més volta pels Banys Nous i explicaré la sinagoga francesa.
Els circuits fixats perjudiquen la qualitat de les visites?
És que el que fan és fer-nos anar com si fóssim a l’Ikea, seguint unes fletxes. És absurd, i hem d’anar en fila índia, i si algú surt de casa o va amb un cotxet, encara fem més nosa. Si vaig a la plaça Catalunya, jo tinc milions de maneres d’arribar-hi i d’enfocar-ho en cas que el grup sigui de persones jueves, catòliques o bé un grup d’arquitectes.
Coincideixen amb l’altra associació, Aguicat, a reclamar més parades per als autobusos?
Per anar a la Pedrera, has d’aparcar a Arc de Triomf, a Correus o a la muralla i has d’anar i tornar a peu. Depèn del grup que portes, això és impossible. Cal obrir més places.
Això permetria esponjar els grups de pas al barri Gòtic?
És que a Barcelona sembla que només tinguem el Gòtic, però la culpa d’això és que no hi ha publicitat d’altres punts, ni parades per a busos per arribar-hi. Si em deixes aturar prop del monestir de Pedralbes, hi podré portar gent. O al Poblenou, amb el parc Central de Nouvel o la torre Agbar. Per anar a la Casa Vicens, que queda a la vora de la plaça Lesseps, jo haig de fer aparcar l’autocar a Arc de Triomf creuant el barri vell. A la part alta de l’Eixample o a Gràcia no hi puc parar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.