Política

Desbloquejada la renovació del Tribunal Constitucional

El ple del Consell General del Poder Judicial escull per unanimitat el conservador César Tolosa i la progressista Maria Teresa Segoviano

Són els dos noms que havia proposat el bloc conservador

El Ple del Consell General del Poder Judicial ha acordat avui per unanimitat designar magistrats del Tribunal Constitucional al president de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, el conserv ador César Tolosa, y a la expresidenta de la Sala Quarta de l’alt tribunal, la progressista María Luisa Segoviano. D’aquesta manera es desbloqueja la renovació del Tribunal Constitucional. Els dos magistrats accediran a l’alt tribunal juntament amb els dos membres ja escollits pel govern, Laura Díez y el ex ministro Juan Carlos Campo.

Els dos magistrats escollits havien estat proposats pel bloc conservador. El bloc progressista havia apostat inicialment pel magistrat del Suprem José Manuel Bandrés, però finalment ha votat a favor dels candidats registrats pels conservadors.

En l’últim ple del CGPJ els candidats dels conservadors no van obtenir la majoria necessària -tres cinquens dels vocals- perquè els progressistes van apostar per Bandrés i no van avalar els altres candidats -que van ser César Tolosa i Pablo Lucas, en lloc de Segoviano-.

Aquest cop, en canvi, Tolosa i Segoviano han estat elegits per unanimitat en un ple al qual han assistit tots els vocals, segons han informat fonts del Poder Judicial.

El Poder Judicial feia mesos que incomplia el mandat legal que l’obligava a elegir els seus dos membres abans del 13 de setembre.

Felicitació del govern

El govern central va valorar ahir molt positivament el nomenament dels dos magistrats. “Malgrat el retras i el bloqueig provocat pel PP, avui el CGPJ ha acomplert amb les seves obligacions, la llei i la Constitució”, va destacar l’executiu en un comunitat.

El govern va expressar també el seu desig que amb aquests nomenaments el TC “recuperi el prestigi, l’objectivitat i la credibilitat danyades després de les insòlites decisions adoptades en les últimes dates”. Finalment el govern de Madrid va destacar que “és un gran dia per a la democràcia espanyola, per les seves institucions i per la Constitució”.

El PP celebra l’acord

El PP ha celebrat que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) hagi arribat a un acord unànime per designar els dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li pertocaven -César Tolosa i María Luisa Segoviano-. Fonts dels populars ho veuen una “bona notícia” que demostra que “aquells a qui el govern va insultar greument, acusant-los de bloquejar els òrgans constitucionals, han materialitzat la proposta que finalment ha facilitat l’acord”. El PP ha instat l’executiu espanyol a “disculpar-se amb tots i cadascun dels vocals als quals ha insultat en les últimes setmanes”. “El CGPJ ha complert amb el seu deure i ha triat dos perfils independents”, sostenen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.