Economia

Cap a la vaga de lloguers

El Sindicat de Llogateres confia en una mobilització massiva pel dret a l’habitatge

Anima a deixar de pagar si no hi ha resposta política

4.000 entitats donen suport a la manifestació pel dret a l’habitatge que hi haurà avui a Barcelona

El drama de l’accés a l’habitatge, amb preus de lloguer abusius i poques mesures efectives per capgirar la situació a curt termini, està condicionant la vida de molta gent. Fins al punt que la problemàtica de l’habitatge ja és dels temes que més preocupen els catalans, segons l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió, que el situa en segon lloc (11%), només darrere de la insatisfacció política. El Sindicat de Llogateres confia que aquest malestar creixent faci que la mobilització convocada avui a Barcelona sigui multitudinària.

La marxa, que sortirà a les cinc de la tarda de plaça Universitat, on arribaran columnes d’una cinquantena de ciutats, es fa després de la celebrada el 13 d’octubre a Madrid amb una participació massiva. S’ha convocat sota el lema S’ha acabat! Abaixem els lloguers i posa sobre la taula quatre reivindicacions “urgents”: abaixar els lloguers un 50%; contractes indefinits; la recuperació d’habitatges buits, turístics i de temporada per a ús residencial, i posar fi a la compra especulativa.

Des del Sindicat de Llogateres s’ha fet una crida a la participació perquè la mobilització sigui “històrica”. Escèptic amb les mesures que s’han adoptat fins ara, el portaveu del Sindicat, Enric Aragonès, està convençut que a partir d’avui el moviment estarà més fort per poder anar cap a la vaga de lloguers, amb la qual estan amenaçant els últims mesos. “Estem treballant per incorporar en el repertori d’estratègies deixar de pagar”, ha dit Aragonès, crític amb les mesures adoptades, entre les quals, el topall previst en la llei d’habitatge que ha deixat fora els lloguers de temporada.

La mobilització té el suport de més de 4.000 entitats i 60 comitès. Entre les entitats que hi donen suport, hi ha sindicats laborals com CCOO, la UGT i la CGT i els sindicats de la Taula Sindical, fins a organitzacions com Òmnium, l’ANC i el CNJC, la Taula del Tercer Sector o la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya. I els partits polítics Comuns, ERC i la CUP.

Respostes polítiques

Els partits s’estan fent seves les demandes, però les respostes són diferents i no sempre agraden als activistes. Així des del PSC el nou govern de Salvador Illa ha promès 50.000 habitatges socials d’aquí al 2030 i una inversió de 4.400 milions aquest mandat. Una proposta massa “a llarg termini” per En Comú Podem, que exigeix més de 734 milions del pressupost a la partida d’habitatge, i també per ERC, partidaris, com el Sindicat de Llogateres, de polítiques més intervencionistes, que ha proposat expropiació d’habitatges als fons voltor com una possible solució.

El Parlament també ha instat a regular els lloguers de temporada i d’habitacions, una llacuna en la llei d’habitatge que encara està pendent de tramitació a Madrid després que Junts votés en contra al setembre d’admetre a tràmit una proposició impulsada precisament pel Sindicat de Llogateres. Junts ha rectificat i ha dit que ara sí que permetrà l’admissió a tràmit d’una nova proposició per regular el mercat de lloguer de temporada, que ja està al Congrés.

Ahir, la Generalitat va comprometre 88 milions per finançar la construcció de 637 habitatges en solars cedits per l’Ajuntament de Barcelona i 22 milions més per fer 1.151 habitatges assequibles a la ciutat entre el 2025 i el 2027.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.