Eines

Entra en vigor el nou registre per als agents immobiliaris

El sector confia que la mesura servirà per millorar la confiança davant els consumidors i que acabarà d'expulsar del mercat els operadors menys professionals

El nou registre contribueix a professionalitzar el sector de la intermediació
Ara serà més fàcil perseguir els qui treballen de manera fraudulenta

Dijous passat, dia 9, va finalitzar el termini per a la inscripció en el nou Registre d'Agents Immobiliaris de Catalunya, impulsat per la Llei del dret a l'habitatge de 2007. L'objectiu d'aquest registre obligatori és dotar de més transparència una activitat molt desprestigiada després dels excessos durant els anys del boom immobiliari, que han generat sovint una sensació de desconfiança envers els consumidors.

Bona part d'aquesta mala premsa la van provocar els oportunistes que es van colar al sector animats pel diner fàcil. Molts d'aquells nouvinguts han plegat veles forçats per la crisi —de fet, els càlculs del mateix sector parlen de la desaparició del 75% de les agències—, però com explica el delegat a Catalunya de l'APEI (l'Associació d'Experts Immobiliaris), Joan Castella “molts dels que han tancat l'oficina en realitat segueixen treballant, només necessiten un mòbil per seguir fent-ho de manera fraudulenta”.

És una competència deslleial que a partir d'ara els professionals del sector podran combatre. “Ara serà més fàcil denunciar aquestes pràctiques”, destaca Castella.

Per això, en general, el sector acull amb bons ulls el nou registre, que serà la primera regularització després d'una dècada de liberalització d'aquesta activitat a Espanya. Empreses com ara Century 21 —la major xarxa de franquícies immobiliàries del món, que tot just acaba d'iniciar el seu aterratge al mercat espanyol a través de Catalunya— consideren que la mesura “ajudarà a professionalitzar el sector”, diu el seu director d'expansió, Xavier López.

Des de l'APEI s'ha demanat fins i tot que la resta de comunitats autònomes introdueixin mesures similars de regulació als seus territoris tot replicant el model català.

CONDICIONS.

Per entrar en el registre els agents immobiliaris han d'acreditar disposar d'un local obert al públic, amb el qual es pretén evitar l'economia submergida. Aquesta obligatorietat afecta també aquelles empreses que presten els seus serveis exclusivament per via electrònica o telemàtica, ja que hauran de disposar d'una adreça física on puguin atendre les consultes o reclamacions dels clients.

Els agents immobiliaris també han hagut d'acreditar garanties i assegurances amb vista a protegir els consumidors davant qualsevol incidència. Així, doncs, han de disposar d'una assegurança de responsabilitat civil que garanteixi els danys i perjudicis que puguin causar durant l'exercici de la seva activitat i que ha de tenir un capital mínim de 600.000 euros, i una garantia de 60.000 euros per respondre de les quantitats que rebin (les quantitats mínimes s'apugen al milió d'euros per a l'assegurança i als 300.000 euros per a la garantia per a les empreses que presten els serveis per via electrònica o telemàtica).

En general, aquests requisits no han generat grans problemes a les empreses del sector. De fet, aquest és el tipus de cobertures que ja reclamaven als seus membres associacions professionals com l'APEI. Amb tot, Xavier López apunta que sí que s'ha notat alguna dificultat en el procés, “sobretot perquè el mercat assegurador no estava preparat per a aquesta demanda i en molts casos no tenien en oferta productes adients”, explica.

CONEIXEMENTS.

Ara bé, segurament l'aspecte que ha generat més controvèrsia és el requisit de formació. El decret de la Generalitat destaca que “per acreditar la capacitació professional per a l'exercici de l'activitat cal una titulació universitària [...] o bé certificats d'assistència i aprofitament a cursos de formació en matèria immobiliària en centres d'estudi que reuneixin les condicions”. I aquí és on poden sorgir els problemes.

D'entrada i fins el passat dia 9, el govern va acceptar excepcionalment que es cobrís aquest requisit amb la demostració efectiva d'una experiència de quatre anys treballant al sector. Però a partir d'ara qualsevol professional que s'hi vulgui inscriure ja haurà de complir els requisits de formació que marca el decret. Per això, Castella afirma contundent que “el veritable canvi es produeix a partir del dia 10 de setembre perquè a partir d'aquest moment serà més difícil per a una persona inscriure's en el registre”.

Part de la dificultat vindrà d'aquesta formació, ja que, per posar un exemple, tan sols hi ha tres centres homologats a Barcelona per oferir aquests cursos.

L'objectiu, però, és evitar que es torni a produir un elevat intrusisme, com s'ha viscut en el darrer boom, i de passada millorar la imatge de professionalitat del sector. Amb això, les firmes immobiliàries creuen que es podrà guanyar quota de mercat i evitar el que passa ara, i és que el 50% de les operacions (contra el 5% de països com els EUA) es fan directament entre particulars, sense recórrer a la participació d'un intermediari. “Si quan has d'arreglar el cotxe vas al taller, per què quan t'has de vendre o comprar la casa o un pis, que serà la principal inversió de la teva vida, no vas també a un professional?”, es pregunta López.

Segons les dades del Departament d'Habitatge, el 9 de setembre s'havien cursat 3.792 expedients. Es calcula que a Catalunya operen uns 10.800 agents immobiliaris segons dades del 2009.


ELS REQUISITS

LOCAL OBERT AL PÚBLIC. Per entrar al registre s'exigeix disposar d'un local obert al públic, i fins i tot per a aquelles empreses que presten els serveis de forma telemàtica també es demana una adreça física. ASSEGURANÇAL'agent immobiliari també haurà de disposar d'una assegurança de responsabilitat civil, amb un import mínims de 600.000 euros (d'un milió per a les empreses que operen telemàticament). GARANTIA. També cal disposar d'una garantia per respondre de les quantitats que rebin durant l'exercici de la seva activitat (de 60.000 euros per establiment obert i de 300.000 euros per a les empreses que operen telemàticament). FORMACIÓ. Finalment s'exigeix a l'agent immobiliari una titulació universitària o, en el seu defecte, l'acreditació de formació realitzada en els centres prèviament homologats pel govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.