Borsa

Falta gasolina al motor

Les importants alces de Sacyr i Repsol divendres no impedeixen que l'Íbex-35 s'enfonsi un 2,75% setmanal després de pair la rebaixa del ràting del deute de Moody's.

L'Íbex-35 tanca
el setembre amb
una plusvàlua del
3,21% mensual i del 13,51% en el tercer trimestre de l'exercici

El trimestre ha començat amb una incertesa menys. Els inversors feia tres mesos que esperaven que l'agència de qualificació Moody's es pronunciés sobre la rebaixa del ràting del deute espanyol plantejada a principi d'estiu. Aquesta setmana, i esgotant el termini de la revisió que havia fixat en tres mesos, ha anunciat que baixava un esglaó el ràting espanyol (de la triple "A" a "Aa1", amb perspectiva estable). Tot estava més que descomptat en les borses i aquesta notícia ha donat un cert respir als inversors. Aquests, que s'havien posat en el pitjor dels escenaris, havien començat la setmana amb por que la retallada de Moody's fos més gran del que s'havia previst. I les borses ho van reflectir amb pèrdues remarcables en els seus principals índexs.

Però la rebaixa es va correspondre amb les previsions i la sang no va arribar al riu. L'Íbex-35 va frenar el descens i fins i tot va tancar la sessió de l'anunci en positiu (+0,26%), desmarcant-se dels descensos que registraven gairebé tots els mercats borsaris (tant a als mercats borsaris europeus com a Wall Street).

Però la desaparició d'aquesta incògnita no ha contrarestat l'aparició d'un altre focus d'incertesa, reobert per la crisi d'Irlanda. Els dubtes sobre la solvència dels països perifèrics europeus continuen colpejant l'ànim dels inversors i els diferencials entre els bons d'aquests països i l'alemany han tornat a enfilar-se cap a màxims. En el cas espanyol, aquesta setmana el seu diferencial ha tornat a situar-se en els 197 punts bàsics —nivell que va tocar a l'estiu en plena crisi sobre la solvència espanyola—, malgrat que, a mesura que avançava la setmana, aquest diferencial ha anat caient fins al voltant dels 180 punts.

ALIANÇA A REPSOL.

Això no obstant, els inversors també han tingut notícies positives que han portat una mica d'optimisme als mercats, tot i no aconseguir neutralitzar les pèrdues acumulades en el conjunt de la setmana (l'Íbex-35 es va acomiadar en els 10.450,10 punts, amb un descens d'un 2,59% en cinc sessions).

El mercat espanyol es va despertar divendres amb la notícia que Repsol es venia el 40% de la seva filial brasilera a la petroliera xinesa Sinopec, amb la qual preveu actuar conjuntament.Els inversors van celebrar aquesta operació i les accions de Repsol, en tornar a negociació, i de Sacyr, que controla un 20% del capital de Repsol, van tancar la jornada amb significatives alces. Així, Repsol es va revalorar un 4,95% i Sacyr es va apuntar uns guanys d'un 12,98% només en la sessió d'aquest divendres.

BONA LECTURA.

A part de les operacions corporatives, les dades macroeconòmiques procedents de Wall Street han tingut una lectura positiva, atès que evidencien que l'economia no està tan malament com es començava a pensar. La lleu millora del mercat laboral als EUA, juntament amb el creixement del consum personal i de la despesa dels consumidors —un dels motors clau de l'economia nord-americana— i la revisió a l'alça des de l'1,6% fins a l'1,7% del PIB del segon trimestre, han fet oblidar momentàniament la crisi de deute sobirà.

Tot i les bones dades macroeconòmiques dels EUA, el dòlar no acaba d'aixecar el cap i l'euro està pletòric aprofitant-se de la feblesa del bitllet verd, que supera els 1,37 dòlars en el decurs de la setmana. També l'or continua sent atractiu per als capitals i marcant màxim rere màxim històric —s'ha enfilat aquest divendres fins els 1.316,25 dòlars per unça.

SETEMBRE POSITIU.

Aquesta setmana s'ha tancat el mes de setembre amb un balanç que es pot qualificar de positiu, tenint en compte el que està caient i que el setembre acostuma a ser un mes poc favorable per a la inversió borsària. El principal índex de la borsa s'ha acomiadat amb una pujada d'un 3,21% mensual que enfila els guanys trimestrals cap a un gens menyspreable 13,51%. Tot i això, el balanç anual no mostra signe positiu i les pèrdues acumulades a 30 de setembre se situen en un 11,94%. Cal destacar que l'Íbex-35 s'està movent en les darreres setmanes en una tendència lateral que oscil·la entre els 10.400 i els 10.800 punts, i que els experts creuen que no sortirà d'aquí fins que les incerteses sobre la recuperació econòmica es vagin aclarint i comencin a donar fruits les reformes endegades pel govern estatal durant els últims mesos.

S'ha de veure també com afectarà la pròxima subhasta de bons del Tresor la recent rebaixa de Moody's, en la col·locació que tindrà lloc en el decurs de la setmana, i quin serà l'impacte en els mercats borsaris depenent del resultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.