Eines

Trucs per ser l'escollit

Preparar tres currículums diferents, no preguntar més del compte durant l'entrevista i presentar les debilitats en positiu són algunes de les recomanacions que fan experts en selecció de personal i ‘head hunters'

És totalment equivocat presentar-se com el candidat ideal

Els darrers tres anys, el mercat de treball ha deixat en circulació nombrosos professionals que feia temps mantenien el seu mateix lloc de treball. Molts d'ells ja ni recorden com es fa per passar una entrevista de feina i ni tan sols tenen actualitzat el currículum. Ara, malgrat la trajectòria professional que tenen a l'esquena, tornen a ser uns autèntics novells en la recerca de feina i fallen en el procés de selecció, tot i tenir capacitats per obtenir el lloc de treball.

Preparar un currículum en condicions i saber què s'ha de fer i què no durant l'entrevista de feina pot acabar sent determinant per sortir de l'atur. El director de selecció i head hunting d'Ior Consulting, Jordi Tovar, amb una experiència de més de 20 anys seleccionant professionals de tots els perfils, explica que resulta sorprenent que persones molt ben formades i que han ocupat alts càrrecs directius tinguin nombroses mancances per superar un cara a cara de 20 minuts. Així que Tovar exposa alguns dels trucs que han d'aprendre per enfrontar-se al tràngol de passar un procés de selecció amb èxit.

EL CV.

Primer que res, cal redactar correctament el curriculum vitae. Tovar recomana preparar-ne tres de diferents, un de sintetitzat, que tingui un màxim de dues pàgines i que sigui molt visual. El segon currículum ha de ser extens i s'hi ha d'explicar amb molt de detall els projectes en els quals s'ha participat. El tercer document ha de ser un CV adaptat a la vacant a què s'aspira i a l'empresa a la qual es fa l'oferta.

Jordi Tovar adverteix: “La principal equivocació és fer un enviament massiu de currículums. Cal personalitzar-los en funció de la demanda. El candidat s'ha de vendre com un producte, amb una estratègia de màrqueting definida”. Una opció que comença a estendre's molt és el videocurrículum.

Una vegada ja s'ha passat el filtre del CV i se l'ha convocat per a l'entrevista personal, es recomana que el candidat s'informi sobre l'estructura de l'empresa i la seva filosofia i es mostri interessat durant la trobada. Això sí, sense oblidar quin és el seu rol i no excedir-se fent preguntes.

Entre les principals mancances que tenen els aspirants hi ha la poca concreció i les dificultats per sintetitzar. Per superar-ho, Tovar recomana preparar-se abans una explicació d'uns 15 minuts de què s'ha fet i què podria l'aspirant aportar per a la nova empresa, d'una manera clara i natural.

Més que enumerar una llista de funcions del que s'ha assolit, es recomana descriure en quins projectes s'ha participat i quin valor ha estat capaç d'aportar com a professional.

Durant tot procés de selecció sempre arriba el moment que es demana al candidat que descrigui les seves debilitats i fortaleses. Tovar assegura que és equivocat mostrar-se com el candidat perfecte. “Convé explicar les àrees de millora, i plantejar-les d'una manera positiva i amb el compromís de superar-les”, diu.

També s'han de plantejar les mancances en l'àrea de coneixements tècnics o d'idiomes. “El nivell d'anglès és un clàssic, més val ser sincer i comprometre's a superar les carències que mentir”.

Afortunadament, segons Tovar, el requeriment: “Dones no per a aquest càrrec”, que tan sovint li havia arribat en altres èpoques, ara sembla mort. Tot i això, reconeix que les dones continuen tenint-ho més difícil pels condicionants personals.

Tovar assegura, que tot i que les preguntes personals no s'inclouen en els processos de selecció, és recomanable que les dones embarassades expliquin que ho estan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.