ecolasetmana

ESPERANT RAJOY

El sector dur de la CEOE fa fracassar les converses sobre la reforma dels convenis, esperant que el PP li farà la feina.

Artur Mas condiciona el suport al govern que surti de les noves eleccions generals a un pacte sobre un nou model de finançament de Catalunya que sigui equivalent als concerts econòmics del País Basc i Navarra.

El mes passat, l'atur registrat a Catalunya va baixar un 1%, però ningú hi veu cap canvi de tendència perquè aquest resultat va lligat a l'estacionalitat de la temporada turística, i a més hi ha un 3,6% més de desocupats que un any abans. Algunes dades que indiquen que la cosa no funciona: l'empresa de Banyoles Juncà Gelatines, que l'any passat es va veure immersa en un concurs de creditors i va presentar un ERO temporal per a tota la plantilla, presenta un altre expedient de regulació d'ocupació; i el maig es van vendre a Catalunya 10.707 automòbils, un 28,9% menys que un any abans. Amb aquest context intern i l'internacional que no està gaire millor -Grècia prepara més retallades després que Moody's li ha retallat el ràting apuntant que hi ha un 50% de possibilitats de fallida-, patronal i sindicats van certificar divendres el fracàs d'unes converses sobre la reforma de la negociació col·lectiva que han durat quatre mesos. El president de la patronal CEOE, Joan Rosell, atribueix el fracàs a la “falta de valentia” de CCOO i la UGT, però aquests i el govern espanyol estan convençuts que l'ala dura de la part empresarial ha dit al seu president que no estigui per orgues, convençuda que l'any que ve Mariano Rajoy guanyarà les eleccions i introduirà reformes que no seran de mitges tintes, com la que s'hauria pactat i la que el govern de Rodríguez Zapatero plantejarà. En la seva intervenció durant la XXVII reunió anual del Cercle d'Economia a Sitges, el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va afirmar ahir que, tenint en compte que Espanya ja no disposa de l'eina de la devaluació, la reforma del marc institucional de l'ocupació és “imprescindible” per augmentar la productivitat i, així, recuperar la competitivitat i augmentar la taxa de creixement. Va criticar les veus que continuen reticents a la reforma amb l'argument que trigarà temps a tenir efectes, dient que “la lentitud a produir efectes no és un argument per endarrerir aquesta reforma ni un minut, sinó tot al contrari, és una excel·lent raó per adoptar-la urgentment i poder gaudir dels seus efectes com més aviat millor”.

Per aprovar aquesta reforma, el PSOE haurà de negociar amb el PNB i CiU. Artur Mas ja ha posat sobre la taula aquesta setmana algunes condicions a curt i mitjà termini: en la reunió amb Pérez Rubalcaba a esquena del PSC, va considerar “clau” per a Catalunya tenir una intervenció directa i determinant en la gestió de l'aeroport del Prat; i en la inauguració de la Jornada del Cercle d'Economia de Sitges va dir que la col·laboració amb el govern que surti de les pròximes eleccions generals dependrà que hi hagi un pacte per eliminar el dèficit fiscal crònic català, amb un model de finançament equivalent al basc i al navarrès.

Gas Natural Fenosa ha iniciat les obres de construcció de dues noves minicentrals hidroelèctriques de règim especial al riu Miño, a Galícia, que ajudaran a optimitzar l'aprofitament energètic d'aquest riu als embassaments de Belesar i Os Peares. La companyia energètica ha informat que invertirà 27 milions d'euros en l'execució de la minicentral Belesar II i 25 milions més en la segona, Peares II.

La Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) i la companyia de supermercats Mercadona han signat un conveni de col·laboració que té com a objectiu principal “garantir i millorar la protecció dels drets dels consumidors i usuaris de Catalunya, així com potenciar la informació de la distribució comercial detallista i la seva relació amb la societat, a través de les cadenes de supermercats”. Les dues entitats ja fa temps que col·laboren, i Mercadona destaca que la UCC la va assessorar en tot el procés de substitució de les bosses de plàstic d'un sol ús, “aportant-nos la seva visió i la seva experiència, que van ser claus perquè el projecte culminés amb èxit”.

Catalunya Caixa ha arribat als 164.000 clients del segment de professionals i autònoms, després d'haver crescut en 2.000 clients professionals i autònoms (+1,26%) en els darrers dotze mesos, augment obtingut mentre el mercat ha registrat una tendència decreixent en el nombre de treballadors per compte propi registrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.