ecolasetmana

I això no és indignant?

L'actuació d'un grup violent impedint l'entrada dels diputats al Parlament marca el debat dels pressupostos.

El pitjor de tot és que amb els actes de dimecres es va fer un pèssim favor a una expressió espontània i legítima d'una part de la població que va demostrar amb la seva acampada a la plaça de Catalunya de Barcelona i a altres moltes places catalanes que es pot demanar el canvi des de la crítica constructiva i el respecte

La foto de la setmana hauria estat, en condicions normals, la del debat de pressupostos al Parlament. Lamentablement, però, la imatge protagonista es va produir als afores del parc de la Ciutadella, on un grup d'exaltats va demostrar que es pot estar indignat amb tot i tothom menys amb la seva pròpia intransigència. Resulta molt difícil demanar més democràcia i alhora impedir que els diputats escollits per la ciutadania entrin al Parlament. Les agressions a parlamentaris -com a qualsevol ciutadà- són injustificables i el pitjor de tot és que amb els actes de dimecres es va fer un pèssim favor a una expressió espontània i legítima d'una part de la població que va demostrar amb la seva acampada a la plaça de Catalunya de Barcelona i a altres moltes places catalanes que es pot demanar el canvi des de la crítica constructiva i el respecte. L'acció d'aquests violents va generar una resposta unànime de rebuig per part de totes les forces polítiques. Llàstima que tanta comunió d'idees només aparegui davant uns fets excepcionals, però que després resulti impossible quan es tracta d'assumir mesures per treure el país de la crisi, per exemple.

Sigui com sigui, el debat de pressupostos només acaba de començar i superades les esmenes a la totalitat gràcies a l'abstenció del PP i el vot de Joan Laporta el govern encara haurà d'explicar més les retallades. Coincidint amb l'edició especial per al primer aniversari L'Econòmic publica una extensa entrevista amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell (pàgines 24 a 26).

Els pressupostos presentats pel govern recullen una previsió de creixement econòmic del 0,9% per a 2011, una dècima més del que calcula el servei d'estudis del BBVA. Segons Rafael Doménech, economista en cap de l'entitat, l'endeutament de la Generalitat és un dels factors que llasta l'economia catalana, però es compensa pel dinamisme del sector exterior. També resta la construcció. Si poguéssim prescindir d'aquest sector, el país tancaria el 2011 amb un creixement del 2%. Amb tot, l'entitat preveu que el 2012 serà més positiu amb una evolució interanual d'1,5%. Informa Francesc Muñoz.

L'espina immobiliària, però, promet mantenir-se clavada encara temps. Un estudi presentat per Catalunya Caixa i coordinat pel professor Josep Oliver situa en 103.000 el nombre de pisos nous sense vendre a Catalunya i el pitjor de tot és que aquest estoc costarà de superar i la previsió és que el 2015 encara quedi un terç per absorbir, això sense sumar-hi la nova oferta sense vendre que es vagi afegint fins aleshores. Els preus, que, segons les dades oficials, haurien reculat un 15%, encara tindrien recorregut a la baixa, com a mínim un 10% fins a tornar a la mitjana històrica d'esforç de compra.

Un altre tema és la situació de Grècia, la falta d'acord de la Unió Europea per assumir un segon pla de rescat i el seu efecte sobre el mercat de deute, i especialment sobre la prima de risc d'Espanya, han generat una altra setmana de pànic. El recent acord entre Alemanya i França, però, podria desencallar el pla de rescat.

Enmig de tant desànim sempre hi ha elements d'esperança. Aquesta setmana Fira de Barcelona n'ha concentrat un amb la celebració de BizBarcelona, iniciativa que aglutina el Dia de l'Emprenedor i la cimera d'innovació HiT Barcelona. Durant dos dies Barcelona ha assumit el pa-per de capital de l'emprenedoria amb una fira que ha rebut més de 13.300 visitants i ha organitzat més de 875 entrevistes entre emprenedors i inversors.

En el capítol empresarial aquesta setmana destaca l'entrada del fons nord-americà Yorkville al capital de Renta Corporación, amb l'aportació de 20 milions d'euros que serviran per créixer a fora. També cal remarcar l'aposta de Grífols per la recerca amb cèl·lules mare, que dirigirà des de les noves instal·lacions a Sant Cugat. A més, destaquen els resultats de grup Roca, que ha tornat als beneficis el 2010 després de dos anys marcats per la crisi del totxo. En concret la firma va tancar l'any amb uns guanys de 19 milions d'euros gràcies als mercats exteriors. I Gas Natural Fenosa ha aprovat una ampliació de capital que suposarà l'entrada de la companyia algeriana Sonatrach amb un 3,85%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.