ecolasetmana

L'oxigen dels nacionalistes

CiU i el PNB permeten al PSOE tirar endavant el decret de negociació col·lectiva i eviten al govern anticipar les eleccions.

Zapatero argumenta que no anticipa les eleccions perquè té reformes en marxa i, en aquest sentit, la no-aprovació del decret de negociació col·lectiva era la seva sentència definitiva

En l'últim minut i de penal, però val igual per continuar viu en la lliga de la supervivència política. L'abstenció dels diputats de Convergència i Unió i del Partit Nacionalista Basc va desencallar dimecres el decret de negociació col·lectiva que ha de marcar la pauta d'ara en endavant en la redacció dels convenis laborals. Era aquest un tràmit que mantenia el govern socialista amb l'ai al cor, ja que més enllà de la importància que pugui tenir la norma per a la regulació del mercat laboral, els socialistes veuen en l'aprovació un baló d'oxigen després d'haver entrat en un carreró que no semblava tenir cap altra sortida que la convocatòria anticipada de les eleccions.

No és un decret a gust de tothom o, de fet, gairebé no agrada a ningú, ja que tots els grups del Parlament van trobar pegues a un text que el govern ven com la clau per flexibilitzar els convenis col·lectius, però que els uns qualifiquen de poc respectuós amb els drets dels treballadors i els altres, d'insuficient i poc vàlid per les necessitats actuals del mercat laboral.

Amb 169 vots socialistes a favor i 159 vots del gros de l'oposició en contra, el sentit que prenguessin els 20 vots que acumulen bascos i catalans es preveia determinant. La retirada de l'article que donava prioritat als convenis estatals per sobre dels autonòmics va portar finalment els nacionalistes a perdonar la vida d'un Zapatero que esgrimeix la necessitat de culminar les reformes que té en marxa l'executiu com a principal argument per no anticipar les eleccions.

Mentrestant, Grècia viu la seva odissea per fer quadrar uns comptes que no salven ni els déus de l'Olimp. Per provar-ho, que no quedi, i el primer ministre, Iorgos Papandreu, ha aconseguit superar una moció de confiança en el seu camí per traçar un pla de retallades que ha de servir per reduir el dèficit i que és condició indispensable perquè la UE i l'FMI deixin anar algun euro (o alguns milers de milions d'euros) en forma d'ajuts.

Altre cop a casa nostra, a pesar que el sector immobiliari no aixeca el cap, aquesta setmana Colonial i Renta Corporación han anunciat la seva tornada a beneficis. La primera se centrarà un altre cop en el negoci patrimonialista al mercat d'oficines després d'haver aïllat la seva activitat promotora a la societat Asentia, amb 1.000 milions en actius i 800 milions de deute. Colonial té el 60% del seu negoci a França a través de SFL. Allà el mercat està recuperat, però per a l'Estat la firma encara preveu un recorregut a la baixa, segons el conseller delegat, Pere Vinyoles.

En el cas de Renta Corporación, els seus directius també confien en un punt d'inflexió després de tornar a beneficis en el segon trimestre de l'any. La companyia ha creat, juntament amb fons d'inversió internacionals, una joint venture amb 50 milions de capital per assumir noves operacions.

Per la seva part, el grup empresarial Comsa Emte (més de 2.000 milions de facturació l'any passat) ha lligat el seu primer contracte d'infraestructures a Mèxic. En concret, per 16,5 milions d'euros s'ha adjudicat les obres de remodelació d'una carretera a l'estat de Baixa Califòrnia Sud. L'evolució de Comsa Emte a Mèxic li fa preveure contractacions per valor de 65,5 milions d'euros aquest any. També amb la fita de posar segell català a l'exterior, Catalunya Caixa participa amb 18,3 milions d'euros en el finançament sindicat al grup farmacèutic català Grífols per a l'adquisició de la companyia nord-americana Talecris. A més l'entitat promourà, a través de la seva filial immobiliària, la nova seu corporativa de Puig.

En la setmana de Sant Joan, el primer Sant Joan amb el desdoblament de la variant de la Costa Brava totalment acabat, l'empordanès Miquel Alimentació Grup, una de les companyies líders de l'Estat de distribució alimentària majorista, ha dit que continua ferm en la seva aposta per obrir mercats internacionals i que ha enllestit dos acords amb empreses de distribució de Colòmbia (Grupo Éxito) i l'Aràbia Saudita (Al Othaim Market) per distribuir productes de marques pròpies de Miquel Alimentació.

Finalment, el fabricant de components d'automoció Gestamp ha comprat el 40% d'Estampaciones Sabadell, on retallarà plantilla, informa Efe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.