ecolasetmana

Notes sota monopoli

La degradació del deute portuguès per part de Moody's ha indignat Europa i ha posat de manifest, un cop més, la indefensió davant unes agències que guanyen amb l'especulació.

Les conseqüències de la rebaixa de Moody's sobre l'euro i sobre altres economies perifèriques com l'espanyola obren la necessitat d'acabar d'una vegada per totes amb un sistema que sembla actuar més per interessos especulatius que per informes solvents

La crisi ha donat unes quantes lliçons sobre coses que no s'han de repetir, però no ha aconseguit trencar el monopoli de les agències de qualificació, aquelles mateixes que no van veure venir la fallida i van mantenir les màximes qualificacions a les hipoteques escombraries. Aquesta setmana, la decisió de Moody's de degradar Portugal al mateix nivell que el bo escombraria ha incendiat els mercats i ha posat de nou en peu d'alerta una Europa que comença a estar farta de l'abús de poder anglosaxó.

Les paraules més dures les pronunciava el president de la Comissió Europea, el portuguès José Manuel Durão Barroso. “Amb el degut respecte a aquestes agències, les nostres institucions coneixen Portugal una mica millor, la nostra anàlisi és més refinada”, ha dit el cap de l'executiu comunitari.

Les conseqüències de la rebaixa de Moody's sobre l'euro i sobre altres economies perifèriques com l'espanyola obren la necessitat d'acabar d'una vegada per totes amb un sistema que sembla actuar més per interessos especulatius que per informes solvents. Seria hora que Europa es mostri unida davant uns atacs insuportables en un moment en què la recuperació econòmica pot recular a la mínima. És clar que en aquest camí cap a la recuperació econòmica potser tampoc ajuda gaire la decisió del BCE d'apujar els tipus un quart de punt, sobretot a economies com l'espanyola. Jean-Claude Trichet marxarà del BCE aplicant la mateixa línia conservadora que sempre l'ha caracteritzat, prioritzant la lluita contra les tensions inflacionistes per sobre de qualsevol altra consideració.

Enmig de tota aquesta pluja, però, el Tresor espanyol va salvar els mobles col·locant els prop de 3.000 milions d'euros que s'havia fixat com a objectiu en la darrera subhasta del Tresor Públic, tot i que ho va fer amb un tipus d'interès més alt.

A Catalunya el govern respira una mica més tranquil després d'haver-se assegurat l'aprovació dels pressupostos amb el suport del Partit Popular. L'acord va més enllà dels comptes del 2011 i buscarà aliances també per superar el tràmit parlamentari de la llei òmnibus, el projecte legislatiu més ambiciós del govern de CiU. Això sí, aquest cop, i a diferència de la daurada època del Majestic, ni fotos ni festes per celebrar plegats la bona entesa.

L'acostament amb els populars podria suposar també algun compromís amb vista als pressupostos per 2012, que, de fet, ja s'estan cuinant per part de l'equip del conseller Andreu Mas-Colell. Potser en la seva elaboració el conseller tindrà en compte la previsió, si més no optimista, del darrer informe sobre conjuntura econòmica de CatalunyaCaixa. Segons l'entitat financera, el PIB creixerà un 1,1% aquest any i un 1,6% l'any que ve.

Les darreres dades de l'atur, les del mes de juny, mostren signes positius a Catalunya, amb un descens de prop de 19.000 persones, però sindicats i patronals adverteixen que la dada es deu més als contractes per l'estiu que no pas a un canvi de tendència. Si més no, el comportament durant les rebaixes que s'han iniciat aquesta setmana podran donar una mica de llum sobre com respira hores d'ara la demanda interna.

En el terreny empresarial la venda de Cacaolat es podria enquistar si els administradors de Clesa se surten amb la seva i traslladen l'expedient del concurs a Madrid. Seria imperdonable liquidar una empresa rendible amb més d'un comprador interessat i per això el govern, de la mà del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha volgut situar-se en contra. Vichy Catalán acabava de presentar l'aval de 3 milions d'euros per comprar la firma.

Per la seva banda, els treballadors de Sharp han ratificat l'acord per suprimir 87 treballadors amb el traspàs de la planta de Sant Cugat i la plantilla d'Indo ha acceptat una rebaixa en el sou del 4%.

On estan d'enhorabona és a Serhs, que aquesta setmana han celebrat el sopar de celebració del seu 35è aniversari, i a l'escola de negocis Eserp, que ha celebrat l'acte d'entrega de diplomes als seus 500 graduats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.