ecolasetmana

La sequera de mai no acabar

Al cap de tres anys de la caiguda de Lehman Brothers, la banca pidola dòlars i la UE implora a la Xina que compri deute.

L'agència Moody's rebaixa la qualificació dels dos grans bancs francesos per la seva exposició al deute públic de Grècia, que espera un segon rescat. Fitch ho fa amb el deute de la Generalitat, que ja prepara per a la tardor una tercera emissió de bons per a particulars per un valor de 3.000 milions d'euros

Dijous es van complir tres anys de la caiguda del banc d'inversions nord-americà Lehman Brothers, i els principals bancs centrals del món ho van celebrar anunciant barra lliure de dòlars per a la banca europea, que continua dependent de les aixetes públiques per poder operar, com ho constata que l'agència Moody's hagi rebaixat la qualificació als francesos Crédit Agricole i Société Générale.

Els bancs són mirats amb lupa per la seva exposició al deute públic de Grècia, el segon rescat de la qual va ser discutit ahir pels ministres d'Economia de la UE amb un convidat especial, el secretari del Tresor dels Estats Units. El deute continua fent anar de bòlit els polítics europeus, que imploren que en compri al govern xinès, que demana en canvi l'obertura dels mercats europeus als seus productes i es troba que la Unió Europea augmenta els aranzels a la importació de rajoles per protegir la indústria comunitària davant els baixos preus asiàtics. Els europeus es van animar una mica en llegir que les economies emergents BRICS (el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica) estan estudiant la possibilitat d'augmentar la part de les seves reserves internacionals en valors denominats en euros, però l'alegria va durar poc en saber que una eventual compra de deute sobirà europea es limitaria a les emissions dels països més sòlids, com Alemanya o el Regne Unit.

En consonància amb aquest ambient europeu, Fitch ha rebaixat la qualificació a Catalunya i a quatre comunitats espanyoles més, en vista de la “forta deterioració fiscal” registrada en els últims anys i que no redreçarà l'última marxa enrere del govern de Rodríguez Zapatero: la reinstauració de l'impost del patrimoni per a fortunes superiors a 700.000 euros, amb el qual la Generalitat recaptarà uns 270 milions d'euros anuals. La Generalitat prepara la tercera emissió de bons per a particulars per 3.000 milions d'euros ampliables fins a 4.000 per a finals d'octubre a un, dos i tres anys, i per això ja s'ha posat en contacte amb diverses entitats financeres.

Però no tot són misèries, com es veu seguint la gira business friendly que aquesta setmana ha fet el president Mas. Ha inaugurat la nova seu a l'Hospitalet de Llobregat del grup biomèdic Werfen, que es dedica a la fabricació d'aparells d'anàlisis clíniques; les noves oficines a Barcelona d'Eyeos, projecte de programari empresarial que es basa en el cloud computing; les noves instal·lacions a Santpedor de l'empresa d'implants dentals Avinent -que aquest exercici preveu augmentar la facturació un 35,5% i la plantilla un 12%- i la inauguració de l'ampliació de la planta de fabricació de Vidresif de Porqueres.

D'altres empreses que van bé són l'agència de viatges Serhs Tourism, que ha celebrat l'arribada del seu turista 25 milions: la russa Nadezda Savelyeva, que s'està a l'hotel Golden Bahia de Tossa & Spa; i Dinalager de Sentmenat, que ha celebrat el seu 25è aniversari com a fabricant de solucions de rodament per a la indústria.

Aquesta setmana també hi ha hagut moviments empresarials com l'acord pel qual Aigua de Ribes compra a Nestlé les deus Sant Narcís i Imperial i la planta embotelladora de Caldes de Malavella. Amb aquesta adquisició, Aigua de Ribes, que l'any passat va facturar 14 milions d'euros, amplia la seva oferta amb l'aigua amb gas.

Continuant en el sector de la beguda, la cervesera Damm s'ha afegit a l'oferta de Cobega, embotelladora de Coca-Cola, i l'empresa especialitzada en la gestió de companyies en crisi Victory Turnaround, per licitar per Cacaolat amb una proposta d'inversió de cent milions d'euros. L'oferta inclou la construcció d'una nova fàbrica a les antigues instal·lacions de Damm a Santa Coloma de Gramenet, la posada en marxa de la nova planta el 2013 i es compromet a mantenir la plantilla. L'aliança inclou l'extensió dels productes de Cacaolat a la resta del mercat espanyol, però també es marca com un objectiu prioritari estendre la venda d'aquesta marca als països africans. Ahir va acabar el termini per presentar ofertes per la compra de l'empresa de batuts al jutjat que tramita el concurs de creditors i on també competeix Central Lechera Asturiana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.