Borsa

Itàlia, nou focus de tensió

Les peces del dòmino de la crisi del deute europeu s'amplien, i Itàlia entra en la travessa per ser el següent país rescatat. La borsa es contagia dels nervis però eixuga les pèrdues.

A part del temporal per la crisi del deute, les revisions a la baixa de les perspectives de creixement no conviden els inversors a entrar
en el parquet

Els inversors no poden tenir ni un minut de respir. La crisi del deute sobirà que ofega la zona euro des de fa ja més de 18 mesos (comptant des de la demanda d'ajuda de Grècia a la Unió Europea) està posant contra les cordes Itàlia, següent peça en el dòmino que ja conformen els països amb plans de rescat damunt la taula –Grècia, Irlanda i Portugal–. I el nerviosisme que això està generant s'ha reflectit durant les darreres jornades en els mercats de renda variable. Els principals índexs borsaris han tornat a viure una setmana intensa, en què els dubtes sobre el futur de la zona euro els han fet recular malgrat acabar divendres minvant el vermell del balanç setmanal ja que es respirava més tranquil·litat en el mercat de deute.

La borsa espanyola, especialment castigada pels temors que el contagi del deute sobirà acabi per tombar el país, ha retrocedit un 0,47% en cinc jornades i divendres es va acomiadar en els 8.556,10 punts. Amb aquest tancament, el selectiu índex espanyol encadena dues setmanes d'ancorament en terreny negatiu i d'ençà que va començar el novembre ha perdut un 4,45% (només ha tancat tres jornades aquest mes amb guanys) i ha apujat fins al 13,22% la minusvàlua anual de l'índex.

Un cop superat el darrer capítol de la crisi grega, amb Papandreu fora del govern, el temporal en les principals places financeres ha vingut d'Itàlia, on s'han d'aprovar un seguit de mesures per superar la crisi econòmica. No obstant això, el país de Silvio Berlusconi va despertar la desconfiança i els atacs dels especuladors van fer disparar la prima de risc cap a nivells màxims històrics i alhora els índexs europeus van cotitzar amb pèrdues. Els mercats no veuen amb bons ulls el seu primer ministre, Silvio Berlusconi, i els rumors sobre la seva sortida del govern van ser rebuts amb alces dels índexs i descensos en la prima de risc. El posterior desmentiment d'Il Cavaliere va retornar el vermell als índexs i els nervis sobre el que pugui passar amb el país italià als inversors (que esperen la materialització de la dimissió de Berlusconi i la formació d'un nou govern en les pròximes hores).

Puzle europeu.

A mitjan setmana el comportament dels mercats no va millorar, ans al contrari, amb l'anunci de l'existència de negociacions en secret d'Angela Merkel i Nicolas Sarkozy per crear una Europa de dues velocitats. En el decurs de la jornada va arribar el desmentiment d'aquests rumors, però la desconfiança envers el trencaclosques europeu va continuar creixent i els índexs van ser objecte de descensos importants (al voltant del 2%). Fins i tot Wall Street es va contagiar de la incertesa i el Dow Jones va superar els descensos europeus, ja que va recular un 3,20% dimecres. I és que als EUA veuen amb preocupació tot el que està passant a Europa, atès que de la sortida de la crisi del deute depèn l'evolució de l'economia nord-americana.

Amb aquest panorama, els atacs dels especuladors han anat més enllà i fins i tot França s'ha vist esquitxada. La prima de risc del deute gal es va disparar a cotes històriques per rum-rums que indicaven una possible rebaixa de la màxima qualificació creditícia del país. Els rumors van prendre cos dijous amb una nota de Standard&Poor's en què informava els clients de la rebaixa del ràting a França. Però la sang no va arribar al riu ja que S&P va rectificar assenyalant que es tractava d'un error, i va mantenir el ràting francès. I per si la crisi del deute sobirà no fos prou per frenar l'entrada de diner en la renda variable, la part macroeconòmica tampoc no ajuda gens. En les darreres jornades han estat diversos els avisos sobre un alentiment de l'economia en el darrer trimestre. El BBVA ha rebaixat les previsions de creixement de l'economia espanyola i considera greu la situació econòmica del país. Per la seva part, la Comissió Europea (CE) també ha retallat les previsions de creixement del PIB espanyol tant per l'exercici actual com pel 2012. Els mals auguris no se centren només en l'Estat espanyol, atès que la CE ha assenyalat una forta desacceleració en la zona euro, on han crescut els riscos d'entrar en recessió. La propera setmana els inversors podran verificar si les dades macro recullen aquestes previsions de frenada en l'economia, atès que els pròxims dies es publicaran el PIB d'Alemanya, d'Espanya i de la zona euro. Aquests indicadors, juntament amb el que passi a Itàlia, seran determinants en l'avenir de les borses. I per si algú encara no ho té clar, cal recordar que aquests mercats són només per a professionals i que els experts aconsellen als petits inversors veure la cursa des de la barrera, on no hi ha riscos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.