ecolasetmana

Recompensa per als fidels

Les carteres econòmiques del nou govern espanyol compaginen la fidelitat a Rajoy durant els anys en l'oposició i un tarannà amb un punt de tecnòcrata, tal com ha marcat Europa.

De Guindos té una taca negra en la seva trajectòria professional i és que durant uns anys va ser president de la filial ibèrica de Lehman Brothers. Tot i que va deixar el càrrec poc després que esclatés l'escàndol de les subprime, aquest càrrec marcarà la seva nova funció

Valdre's dels amics i ben coneguts per afrontar moments molt difícils és una opció legítima, i premiar els que t'han donat la mà per creuar una etapa de punyalades dins el propi partit com la que ha viscut el flamant president del govern de l'Estat, Mariano Rajoy, també ho hauria de ser. El nou cap del govern espanyol ha format un govern de fidels i ha posat com a cirera del pastís un tecnòcrata (terme molt de moda a Europa darrerament) per comandar la cartera d'Economia i Competitivitat. Luis de Guindos, un aplicat estudiant dialogant i referència habitual de la dreta civilitzada, té una taca negra en la seva trajectòria professional i és que durant uns anys va ser president de la filial ibèrica de Lehman Brothers. Tot i que va deixar el càrrec poc després que esclatés l'escàndol de les subprime, aquest càrrec marcarà la seva nova funció. Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, és l'altra pota del sector econòmic del nou govern espanyol. Doctor en ciències econòmiques i catedràtic d'economia aplicada, ha tingut molta més trajectòria política que el seu company De Guindos, ja que, a més d'exministre d'Hisenda entre el 2000 i el 2004 i eurodiputat, ha estat diputat durant cinc legislatures i els darrers tres anys ha estat el portaveu del PP en temes econòmics. No sempre ha estat encertat en les seves anàlisis. El seu punt feble és que va ser una de les peces clau que va contribuir a enfonsar la cotització en borsa de grans bancs, en advertir que les entitats financeres havien pres massa riscos en l'Amèrica Llatina, i això ho va dir en un moment cru de crisi financera asiàtica. Ell serà l'encarregat de quadrar números amb els diferents territoris.

Per liderar el Ministeri de Treball Rajoy ha posat una de les quatre dones en aquest govern de 13 que no entén de paritat. Interlocutora del PP amb els sindicats, ha sabut a poc a poc fer-se un lloc entre les persones de confiança de Rajoy amb discreció.

I el mateix dia que Rajoy va enumerar el nou equip, els 210.000 funcionaris de la Generalitat es van trobar una desagradable sorpresa. No només no havien cobrat la paga extra, sinó que se'ls havia retés l'IRPF d'aquesta tot i que se'ls ha postergat fins al dia 28 de desembre el 80% i, el 20% restant, pel 2012. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va justificar aquesta retenció per evitar complicacions als funcionaris i no haver de fer una declaració de renda complementària el 2013 per l'endarreriment. El mateix president de la Generalitat, Artur Mas, va acabar demanant disculpes pel que ha reconegut com una errada que no es pot tornar a repetir i que en alguns casos ha arribat a una diferència de 600 euros en el sous dels treballadors públics. Un centenar de treballadors públics ja han presentat denúncia. Arran d'aquest fet Mas-Colell ha explicat que el govern està retardant el pagament de les cotitzacions socials a l'Estat. “Es tracta d'un tancament transitori de caixa perquè el govern pugui passar aquestes setmanes.”

El que sí que és definitiu és la pujada dels preus dels bitllets senzills i les T-10 pel mes de gener; augmenta el preu dels primers en un 38% i en un 12%, molt per sobre de l'IPC, però en canvi s'abarateixen les targetes dels que fan més ús del transport públic, seguint el model anglosaxó, que penalitza els bitllets senzills a favor dels de llarg termini. Com a novetat, els aturats podran beneficiar-se d'un 50% de descompte, en targetes trimestrals.

Aquesta rebaixa en els transports públics és l'única notícia positiva que poden extraure de la seva nova condició els 86 empleats de Venca que s'han vist afectats per l'ERO que va presentar la firma l'octubre passat i que aquesta setmana ha aprovat el Departament de Treball. L'expedient fa reduir el 18% del total de la plantilla de Venca, que ha vist com queien en picat les seves vendes. Finalment, la disputa oberta entre Sacyr i Repsol s'ha saldat amb victòria d'Antoni Brufau. Sacyr ha hagut de desprendre's de la meitat de les accions de Repsol, que ha acabat en mans de la mateixa Repsol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.